Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: ΕΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

Ένα μικρό ταξίδι στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, μια μεγάλη γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας Καλαματιανός.

Στις 20 Μαρτίου του 2018 στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανάμεσα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που βραβεύτηκαν για τις ελληνικές γευστικές τους δημιουργίες ξεχώρισε ένα seafood restaurant στον Σταυρό, γνωστό παραθεριστικό προορισμό στον κόλπο του Στρυμονικού. Κάποιοι έμαθαν εκείνο το βράδυ ότι το εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας «Καλαματιανός» έχει μετατρέψει τον Σταυρό Θεσσαλονίκης και σε γαστρονομικό προορισμό.

Οι περισσότεροι, όμως, λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας έχουν ανακαλύψει από το 2010 το μαργαριτάρι της ελληνικής κουζίνας που κρύβεται στον Στρυμονικό κόλπο. Ήταν η χρονιά που ο Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος αναλαμβάνει τη θερινή ταβέρνα που λειτουργούσε από το 1975 ο πατέρας του Γιώργος Ζαχαρόπουλος, εστιάτορας στη Θεσσαλονίκη και Καλαματιανός στην καταγωγή. Ο Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, μεγαλωμένος μέσα στις κουζίνες μεταμορφώνει τον «Καλαματιανό», τόσο τον χώρο του εστιατορίου όσο και το concept αναθέτοντας σε αυτό το νέο ξεκίνημα στον chef Χρήστο Γκρέμο το μενού και τη διεύθυνση της δημιουργικής ομάδας του εστιατορίου.

Στη νέα του εποχή ο «Καλαματιανός» προσελκύει χρόνο με τον χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο σαν μαγνήτης επισκέπτες από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Χαλκιδική, που σε 45 λεπτά με μία ώρα βρίσκονται στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου στην άκρη του Σταυρού, δίπλα από τον δρόμο που οδηγεί στο Άγιο Όρος.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις ξεκινούν με το που φθάνεις στον «Καλαματιανό». Από τη μία πλευρά τα λιόδεντρα και ο καταπράσινος κήπος. Από την άλλη πλευρά η θάλασσα δίπλα σου με θέα ολόκληρο τον Στρυμονικό κόλπο. Στη μέση ο κύριος χώρος του εστιατορίου, που δένει απόλυτα αρμονικά με το περιβάλλον: εδώ υπάρχει απλότητα και αισθητική στη διακόσμηση, τα χρώματα είναι γήινα, δεν υπάρχει τίποτα πληθωρικό, τίποτα παράταιρο. Αρμονία και στους ήχους, με τη μουσική διακριτική να σε ταξιδεύει.

Η υποδοχή από τους ανθρώπους του εστιατορίου εξαιρετική όπως και η επικοινωνία και επαφή μαζί τους στη συνέχεια, ενώ ιδιαίτερα εύστοχες είναι οι προτάσεις του ειδικού για τον συνδυασμό γεύσεων και κρασιού head waiter του εστιατορίου Αντώνη Μαυραντώνη. Το team του εστιατορίου αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης αλλά και νέους καταρτισμένους ανθρώπους, που πλαισιώνουν τη δημιουργική ομάδα και τον chef Χρήστο Γκρέμο.

O head waiter του Καλαματιανού Αντώνης Μαυραντώνης

Κάθε χρόνο την άνοιξη ο Χρήστος Γκρέμος πειραματίζεται και δημιουργεί το μενού με επίκεντρο πάντα την παραδοσιακή θαλασσινή ελληνική κουζίνα. Εμπνέεται από παραδοσιακά υλικά και τοπικές πρώτες ύλες και εκφράζεται παρουσιάζοντάς τα με μια διαφορετική σύγχρονη νότα:

Από τα φρέσκα ψάρια και τα μύδια του Στρυμονικού κόλπου και τα άλλα οστρακοειδή της περιοχής, τα κρίταμα τουρσί μαζεμένα από τις κοντινές βραχώδεις ακτές και τη ρίγανη Μαυρούδας μέχρι τα επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, τα σκόρδα Ξάνθης, τις ελιές θρούμπες Θάσου, τη σφέλα Μεσσηνίας, το ανεβατό Γρεβενών, την παλαιωμένη γραβιέρα Μαριαρένο Κάσσου και τις θαλασσινές νοστιμιές όπως το αυγοτάραχο Ξιφία Καλύμνου και το φιλέτο καπνιστού βακαλάου Καλλονής.

Αυγοτάραχο Ξιφία Καλύμνου

Οι συνδυασμοί εντυπωσιάζουν αλλά χωρίς να παραβιάζεται η φιλοσοφία της σεμνής δημιουργικότητας, χωρίς επιτήδευση στην παρουσίαση και υπερβολές στη γεύση. Έτσι, διατηρούνται ατόφιες παραδοσιακές γεύσεις απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας: μπριάμ σε μπομπότα με σάλτσα κεφίρ, κριθαροκουλούρα ζυμωμένη με ανεβατό Γρεβενών, χαρουποπαξίμαδο και μαρμελάδα ντομάτας, μουσακάς γαρίδας, χτένια ψητά με σκορδοβούτυρο και καπνιστό αλάτι. Στις εκπλήξεις σημειώστε και την αναβίωση παραδοσιακών συνταγών, όπως ο «Μπακαλιάρος τσιλαδιά» με σταφίδες, μια μεσσηνιακή σπεσιαλιτέ που έχει προϊστορία σχεδόν δυο αιώνων.

Μουσακάς γαρίδας

Το καλοκαιρινό μενού εμπλουτίζεται με μια μικρή «συλλογή» από κλασικές συνταγές του Αγίου Όρους σε συνεργασία και με την ευλογία του μοναχού Επιφάνιου, όπως η αγιορείτικη ψαρόσουπα, ο ξιφίας με μπαρμπουνοφάσουλα και σάλτσα ντομάτας στον φούρνο, οι σουπιές γιουβέτσι και to θραψαλάκι με σάλτσα στον νταβά και φρέσκα φασολάκια.

Η απόλυτη γευστική εμπειρία, όμως, για το φετινό καλοκαίρι που δοκιμάσαμε και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα είναι το dinner set menu. Μία αποκάλυψη γεύσεων ξεκινά από τη βελουτέ μαύρης φακής με σταμνοτύρι τρούφα, συνεχίζεται με γαρίδα σε crumble ψωμιού με βούτυρο, κρέμα αστακού και κονσομέ ντομάτας, ένα κολοκυθάκι όπως δεν το έχετε ξαναφάει γεμιστό με φαγόπυρο, χταπόδι και μπολονέζ με σχοινόπρασο για να κορυφωθεί με ένα άψογο φιλέτο ψαριού σε σάλτσα κρεμμυδιού, στικς σκορδαλιάς με βρώμη και σουσάμι. Το επιδόρπιο, μια μους χαλβά με γλάσο σοκολάτας-πορτοκάλι σε γκρανόλα με ταχίνι και μέλι έρχεται να επισφραγίσει το τέλειο μενού.

Ο chef δημιουργεί το dinner set menu

Μάθετε περισσότερα για τον Καλαματιανό πριν τον επισκεφθείτε:

στο διαδίκτυο kalamatianos.restaurant

στο facebook Kalamatianos Seafood Restaurant

στο instagram kalamatianos.restaurant

στο tripadvisor

Πού: Στο 2 χλμ του δρόμου Σταυρού-Ολυμπιάδας, Μηλιές

Πότε: Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο καθημερινά από τις 12 πμ έως τις 12 μμ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 23970 61073

Δείτε φωτογραφίες

 

Seafood Restaurant Καλαματιανός




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ