Skip to main content

Κάλεσμα για ενότητα από Λαφαζάνη

Την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΝ.
Την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνουν στέρεα και θετικά βήματα, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα του κόμματος.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ακόμη την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΝ, ώστε «βήμα βήμα να καλλιεργεί το έδαφος για τη μεγάλη παράταξη και συμπαράταξη της Αριστεράς με τη συμμετοχή όλων των αριστερών δυνάμεων, από το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ έως το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά».

Αναφερόμενος στο κείμενο που κατέθεσε ο ίδιος και 29 ακόμη στελέχη του ΣΥΝ κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, ο κ. Λαφαζάνης απέρριψε τις επικρίσεις ότι ήταν κίνηση διασπαστική και σημείωσε ότι το κόμμα, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, πρώτα από όλα έχει ανάγκη από μια νέα ριζοσπαστικοποίηση, «τη μόνη που μπορεί να σφυρηλατήσει μια νέα ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα στις γραμμές της, και αυτό επιδίωξε με το κείμενο που κατέθεσε».

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «το Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση, ριζοσπαστικοποίηση και αντεπίθεση του ΣΥΝ ή να συντηρήσει μια ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική αυτάρκεια και δογματική στασιμότητα στις γραμμές μας. Το τελευταίο είναι αυτονόητο ότι θα συνιστούσε καταστροφή».

Μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΝ, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη επανίδρυσης που να συζητηθεί σε ένα ειδικό Κομματικό Σώμα και πρότεινε τρεις Καταστατικές αλλαγές:

- Η πρώτη αφορά στην καταστατική θεμελίωση των ιδεολογικών βάσεων του κόμματος με την επιστροφή στο Μαρξισμό ως αφετηρία για τη διαμόρφωση του επαναστατικού Μαρξισμού του 21ου αιώνα.

- Η δεύτερη αφορά στη συλλογική διαμόρφωση των λειτουργιών του Κόμματος με κυρίαρχο το ρόλο της συμμετοχής των μελών και της ΚΠΕ στη λήψη των αποφάσεων.

- Η τρίτη αλλαγή αφορά στη θέσπιση καταστατικής ρύθμισης που με πλήρη και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των μειοψηφιών θα διασφαλίζει την ενιαία δημόσια εικόνα του κόμματος σε κρίσιμα θέματα με το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις μας.

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πιο εύκολη απάντηση στα προβλήματά του είναι η διάσπασή του, πρόσθεσε όμως ότι αυτή θα ήταν μια ανιστόρητη απάντηση και σημείωσε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αναδειχθεί σε καλό καπετάνιο που όχι μόνο να κρατήσει όρθιο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να του εμφυσήσει μια νέα δυναμική για νέους, πρωτοπόρους πολιτικούς και κινηματικούς ρόλους διεξόδου από την κρίση.