Skip to main content

Κάλεσμα Ντόρας για εθνική συνεννόηση

Διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο «Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»
Διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο «Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης». Η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων χρειάζεται εθνική συνεννόηση, θάρρος και προπαντός οριστική εγκατάλειψη του λαϊκισμού.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ και η Ευρώπη δεν μπορούν μεν να λύσουν τα προβλήματα των ελλειμμάτων και των διαρθρωτικών αλλαγών της χώρας, μπορούν όμως και πρέπει να βοηθήσουν διευκολύνοντας μέσω της επιμήκυνσης και των λογικών επιτοκίων, ώστε η χώρα να βγει ταχύτερα στις αγορές.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, όπως είπε, προτείνει η μείωση των ελλειμμάτων να γίνει κυρίως με μείωση των δαπανών του κράτους και να προωθηθούν παράλληλα σαρωτικές αλλαγές και υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας δεν είναι το ύψος των μισθών των εργαζομένων σε αυτόν, αλλά τα εμπόδια που το ίδιο το κράτος βάζει στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί τον εύκολο δρόμο, περικόπτοντας αδιακρίτως μισθούς και συντάξεις και υπερφορολογώντας τον ιδιωτικό τομέα και αυτούς», που δεν μπορούν να ξεφύγουν «για να θίξει όσο το δυνατόν λιγότερο τα κομματικά σπλάχνα, το κομματικό και πελατειακό κράτος. Πολιτική που στραγγαλίζει την πιθανότητα εξόδου από την κρίση», όπως είπε. Ασκώντας κριτική στη ΝΔ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μόνο αντιμνημονιακές κορώνες «τις οποίες τώρα εγκαταλείπει, δεν προτείνει καν πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, δεν έχει δηλαδή αξιόπιστη οικονομική πολιτική».

«Μπορεί η Ελλάδα προσφεύγοντας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης να απέφυγε την καταστροφική χρεοκοπία», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, «αν όμως δεν μειώσουμε τα ελλείμματα, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Χωρίς λεφτά δεν υπάρχει ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης», κατέληξε.