Skip to main content

Κάλεσμα Παπακωνσταντίνου για συλλογική δράση και συνεισφορά

Την πεποίθησή του ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία «όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουμε δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας» εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών. Ακόμα αναφέρεται στις
Την πεποίθησή του ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία «όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουμε δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας» εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι πλέον αδύναμοι θα προστατευτούν. Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, «η διάσωση της οικονομίας δεν αφήνεται στις πλάτες της μίας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας. Σε αυτήν τη συγκυρία όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουμε δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και οι πλέον αδύναμοι θα προστατευτούν όπως ήδη κάνουμε -έχοντας δώσει την ενίσχυση αλληλεγγύης, έχοντας αυξήσει τις αγροτικές συντάξεις, το επίδομα ανεργίας, την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και εξασφαλίζοντας πόρους για προγράμματα για την απασχόληση των νέων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο».

Ερωτώμενος για τις πρόωρες συντάξεις λέει ότι: ο πρωθυπουργός έθιξε ένα μείζον θέμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στη δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών. Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος που υποχρεώνεται σε σύνταξη στα 65 μετά από έναν ίσως δύσκολο και σκληρό εργασιακό βίο και παίρνει τη σύνταξη που δικαιούται από το ΙΚΑ αισθάνεται προσβεβλημένος, όταν βλέπει ειδικές ομάδες να απολαμβάνουν πολλαπλάσιες συντάξεις από ηλικίες πολύ μικρότερες.

Εξάλλου, προαναγγέλλει την κατάργηση αυτοτελούς και τεκμαρτής φορολόγησης, τη θέσπιση αντικειμενικών τεκμηρίων για όλους, την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού και αναφέρεται στις πρόωρες συντάξεις και τις «αδικίες» στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι είμαστε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα και τεράστιο χρέος. Φέτος θα χρειαστεί να δανειστούμε 54 δισ. από τις αγορές. Είμαστε όμως και μια χώρα μιας ισχυρής ένωσης με ένα νόμισμα που λειτουργεί σαν ασπίδα για την οικονομία μας. Η ένωσή αυτή έχει σαφείς κανόνες, που δυστυχώς τους έχουμε παραβιάσει όλους. Συνεπώς, δεν έχουμε υποκύψει σε επιταγές, όπως λέτε, πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες που έχουμε συνυπογράψει. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δράσουμε για να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας σε μια πάρα πολύ δύσκολη ως προς τις συνθήκες δανεισμού εποχή.

Επίσης, προσθέτει ότι το πρότυπο που μέχρι σήμερα στήριζε τους ρυθμούς ανάπτυξης, ένα πρότυπο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση με δανεισμό και σημειώνει ότι στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πόροι που ενισχύουν εισοδήματα ομάδων με υψηλή ροπή προς κατανάλωση, αλλά το σημαντικότερο για το 2010 έχουν προβλεφθεί 10,3 δισ. ευρώ για δράσεις ανάπτυξης. Οι πόροι που απελευθερώνονται από τη μείωση της σπατάλης ενισχύουν την ανάπτυξη.

Παράλληλα, τονίζει ότι θα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση σφραγίσματος των σπαταλών στο δημόσιο τομέα και ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στον διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι καταργείται το ΕΤΑΚ και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης που δεν επιβαρύνει τις μικρές περιουσίες. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει σημαντικά περισσότερο φόρο από τη μικρή και τη μεσαία. Κανένας μικρός ιδιοκτήτης δεν θα αισθανθεί να επιβαρύνεται για την ακίνητη περιουσία που κατέχει, υπογραμμίζει.

Ακόμα, σημειώνει ότι στόχος είναι η αξιοποίηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου για τη δήλωση, την καταγραφή και τη διασταύρωση των στοιχείων των φορολογούμενων και προσθέτει ότι το αφορολόγητο όριο, παρ’ όλο που είναι το μεγαλύτερο που εφαρμόζεται σε χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, δεν σκοπεύουμε να το μειώσουμε, αλλά θα το συνδέσουμε με το μέτρο των αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα. Ρητή πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι η κατάργηση όλων των μορφών αυτοτελούς φορολόγησης, όπως και ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων. Θα θεσπιστούν νέα τεκμήρια διαβίωσης, σύμφωνα με τα οποία ο φορολογούμενος που δηλώνει π.χ. 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καλείται να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να συντηρεί βίλα, εξοχικό και κότερο.

Τέλος, αποσαφηνίζει ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφορετικέ γραμμές. Υπάρχουν απόψεις που εκφράζονται και πρέπει να εκφράζονται. Στις αποφάσεις η κυβέρνηση έχει μία γραμμή και μία φωνή. Το επιχείρημα της καθυστέρησης επίσης δεν το ασπάζομαι. Η χώρα σήμερα προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με φοβερές πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία και από τους εταίρους και τις αγορές λόγω του «κακού μας παρελθόντος» και της αναξιοπιστίας μας.