Skip to main content

Κάλεσμα Παπανδρέου για «άνοιγμα» των μπλόκων

Κάλεσμα προς τους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν σε διάλογο έστειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να διασύρ
Κάλεσμα προς τους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν σε διάλογο έστειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, ζητώντας τους «υπευθυνότητα» και συμμετοχή στη «μεγάλη αλλαγή».

Μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα μπλόκα στους δρόμους δημιουργούν προβλήματα στη χώρα και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή κάνουν τεράστια ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας. «Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στο διάλογο με διαφάνεια και εμπιστοσύνη», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει τους αγρότες δίπλα της και όχι απέναντί της. «Τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα δεν θα λυθούν από μια άγονη αντιπαράθεση. Μόνος δρόμος η στράτευση και ο διάλογος. Δεν ζητάμε ανοχή, ζητάμε κοινή συμμετοχή», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν διάφορα οικονομικά αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται. Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν πάρα μόνο μερικούς μήνες και μετά επανέρχονται τα μπλόκα, έφθασε η ώρα ριζικών αλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ξεκινήσαμε μία διαδικασία ευρύτατου διαλόγου για ανατροπές και όχι μερεμέτια, οι στόχοι είναι σαφείς: να καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Συμμερίζομαι την αγωνία των αγροτών, που είναι απροετοίμαστοι και απροστάτευτοι στο έλεος των ανεξέλεγκτων δυνάμεων των αγορών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο για τις ανησυχίες τους, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις τιμές των προϊόντων τους να φθίνουν με τους μεσάζοντες να είναι οι μεγάλοι που ωφελούνται. «Συμπιέστηκαν από την ανοχή της παραβίασης κάθε κανόνα της αγοράς. Πλήρωσε ακριβά ο αγροτικός πληθυσμός τους αναχρονιστικούς πελατειακούς συνδικαλιστικούς θεσμούς, που είναι εμπόδιο στον αγρότη και όχι δύναμη διαπραγμάτευσης και εκπαίδευσης και στήριξής τους», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την παράνομη εισαγωγή προϊόντων στην Ελλάδα. «Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.