Skip to main content

Καλφακάκου αντί Μίχου προκρίνουν από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για περιφέρεια

Δεύτερες σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίδραση τοπικών κομματικών στελεχών στην υποψηφιότητα Μίχου.

Δεύτερες σκέψεις κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα που θα υποστηρίξουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόταση προς την κ. Άννα Μίχου είναι δεδομένη και αναμένεται η απάντησή της, όμως προκρίνεται από ορισμένους και η υποψηφιότητα της κ. Ρίας Καλφακάκου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δυστοκία εξεύρεσης υποψήφιου περιφερειάρχη βρίσκεται μπροστά σε δυο λύσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά και καλείται να επιλέξει (ο πρωθυπουργός) ανάμεσα στις εισηγήσεις των κ.κ. Μάρκου Μπόλαρη και Χριστόφορου Βερναρδάκη (προκρίνουν την κ. Μίχου και είναι η επίσημη πρόταση) και μέρους των τοπικών κομματικών στελεχών (προκρίνουν την κ. Καλφακάκου, προς το παρόν ανεπισήμως).

Η ίδια η κ. Καλφακάκου απάντησε στις ερωτήσεις της Voria.gr για την προοπτική μιας υποψηφιότητάς της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι στον δήμο Θεσσαλονίκη η «Ανοιχτή Πόλη» θα πάει σύσσωμη με την Κατερίνα Νοτοπούλου (υποψηφιότητα για τον δήμο την οποία υποστηρίζει ένθερμα και η κ. Καλφακάκου), ενώ και η εκλογή της στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης είναι πιθανώς επισφαλής.

Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ζυγίζουν τις δυο υποψηφιότητες, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η μεν κ. Μίχου είναι τεχνοκρατική υποψηφιότητα, με κύρια δύναμή της στο παλιό ΠΑΣΟΚ και με χαρακτηριστικά διεύρυνσης προς το κεντρώο ακροατήριο, δεδομένου ότι παραμένει ενεργό «πράσινο» στέλεχος. Η δε κ. Καλφακάκου μπήκε σε μια κουβέντα που άρχισε ερήμην της και λόγω της ανάγκης τοπικών κομματικών στελεχών να καταδείξουν ότι υπάρχει στελεχιακό δυναμικό στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια υποψηφιότητα για την Περιφέρεια.

Η κ. Καλφακάκου πάντως διευκρίνισε στη Voria.gr ότι «δεν έχει τεθεί θέμα υποψηφιότητάς μου επισήμως και επισήμως δεν μου έχει γίνει ούτε πρόταση, ούτε συζήτηση». Ωστόσο, ήταν απολύτως ξεκάθαρη στην άποψή της για την υποψηφιότητα της κ. Μίχου: «Δε με ενθουσιάζει καθόλου. Τη θεωρώ λανθασμένη επιλογή. Η κ. Μίχου είναι ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος από τη Θέρμη. Έχουμε και στο ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα αυτοδιοικητικά στελέχη, πολύ ικανά να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας υποψηφιότητας. Επίσης, υπάρχουν πολλά άλλα στελέχη τοπικά του ΣΥΡΙΖΑ με τα ίδια τυπικά προσόντα με εκείνα που έχει η κ. Μίχου. Δε χρειάζεται να πάμε σε ένα όνομα, που είναι εκτός της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. Δεν είναι ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ήρθε στο ΣΥΡΙΖΑ και συμμερίζεται την πολιτική μας, όπως πολλά άλλα στελέχη του συγκεκριμένου χώρου, τα οποία πλέον αποτελούν συνοδοιπόρους μας, αρνούμενα να ακολουθήσουν την πορεία που πήρε το ΠΑΣΟΚ. Παραμένει ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί μια υποψηφιότητα στην οποία είμαι απέναντι. Προσοχή: Δεν είμαι απέναντι στο πρόσωπο. Δεν την ξέρω την κ. Μίχου και δεν έχω τίποτα μαζί της. Θα είχα την ίδια γνώμη σε κάθε υποψηφιότητα με τέτοια χαρακτηριστικά. Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ας πούμε μεσαία) που μπορούν να είναι ικανότατοι υποψήφιοι περιφερειάρχες κι ας μην είναι υπουργοί ή γκλαμουράτοι».