Skip to main content

Καλφακάκου: Πονηρή χρήση του ασύλου με στόχο τον νόμο για πανεπιστήμια

Το ΑΠΘ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, στην καρδιά της πόλης, είναι πρόσφορο για τη δεξιά προπαγάνδα κατά του ασύλου.

Άρθρο της Ρίας Καλφακάκου*
 
Η επικείμενη ψήφιση του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις πολιτικές δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Η υπεράσπιση πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, η δημιουργία του πανεπιστημίου ελίτ, ο έλεγχος των οργάνων διοίκησης, όλα όσα ο περίφημος Ν. Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε με την ψευδεπίγραφη μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή το καλοκαίρι του 2011, κινδυνεύουν από τις "αριστερές ιδεοληψίες".

Μαγαζάκια που έχουν στηθεί μέσα από πρόχειρα, χαμηλής εκπαιδευτικής ποιότητας αλλά καλοπληρωμένα μεταπτυχιακά, που διαβάλλουν τα πολλά άλλα αξιόλογα μεταπτυχιακά, διάφορες επαγγελματικές δουλειές βαπτισμένες ως ερευνητικές προτάσεις χωρίς κανένα στόχο να εφαρμοστούν ή να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην κοινωνία, ανταλλαγές συμφερόντων, όλα τα σιωπηλώς συμφωνηθέντα, ανατρέπονται με το νέο νόμο.

Η πληρότητα, δημοκρατικότητα, συμμετοχικότητα, φιλολαικότητα, του σχεδίου νόμου, δεν δίνει πολλά περιθώρια σοβαρής αντιπολίτευσης, έτσι οργανώνεται ένας παράλληλος πόλεμος, με άξονα άσυλο-παραβατικότητα--καταστολή.

Το ΑΠΘ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, στην καρδιά της πόλης, είναι πρόσφορο για τη δεξιά προπαγάνδα κατά του ασύλου.

Η ύπαρξη του ΟΚΑΝΑ, έχει  συντελέσει στην δημιουργία μιας εστίας διακίνησης ναρκωτικών μέσα στην καρδιά του campus. Κατάσταση για την οποία ευθύνεται ο πρώην πρύτανης, κ. Μάνθος, ο οποίος ενώ είχε υποσχεθεί την είσοδο για παροχή υποκατάστατων στην Αγ. Δημητρίου, για άγνωστους λόγους επέτρεψε να γίνει η είσοδος πίσω από το ΑΧΕΠΑ, και απέναντι στο παιδικό κέντρο, παρόλο που του είχαν επισημανθεί οι πιθανές συνέπειες.

Το απλοϊκό ερώτημα είναι, γιατί τώρα που δεν υπάρχει άσυλο, και ο αναγνωρισμένος επιστημονικά πρύτανης, κάθε άλλο παρά αριστερός μπορεί να χαρακτηριστεί, δεν έχει βρεθεί λύση για τη διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ, και εξακολουθούν να υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα παραβατικότητας.

Όμως στην ιδεολογικοπολιτική μάχη κατά ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, πανεπιστημίου, χωρίς ταξικούς φραγμούς, όλα τα μέσα είναι θεμιτά, ψέματα και αλήθειες  ανακατεύονται για να δημιουργήσουν στο φαντασιακό του απλού ανθρώπου το φόβο για ένα πανεπιστήμιο της ανομίας.

"Απλοί" φοιτητές, κατά το πρότυπο των απλών ανθρώπων που καλούσαν στο -τελικώς φιάσκο - του "παραιτηθείτε", επιστρατεύτηκαν για να καταγγείλουν τι ακριβώς , την αδράνεια των πρυτανικών αρχών; της αστυνομίας; στα υπαρκτά φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης.

Οι δηλώσεις του υπουργού διαστρεβλώνονται. Κάποιοι σύλλογοι διδασκόντων, παρατάξεις, έγκριτοι και μη  επιστήμονες, με σοβαροφάνεια και αρκετή παραποίηση αντικρούουν τις δηλώσεις του.

Ο δήμαρχος της πόλης  δυστυχώς, προσχωρεί στην υιοθέτηση της δεξιάς προπαγάνδας.  Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του, παραπαίει από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, στον άκρατο συντηρητισμό, και κρίνει αβασάνιστα και επιπόλαια τα συμβάντα στο ΑΠΘ.

Ο δήμαρχος που κέρδισε στις εκλογές επιτιθέμενος στο εθνικοπατριωτικό κιτς και τη θρησκοληψία των προηγούμενων διοικήσεων, ο δήμαρχος  που οργανώνει και συμμετέχει στο gay parade, που δέχεται η κατάληψη Σχολείο να μιλήσει στο δημοτικό συμβούλιο, που ξεκίνησε την πορεία για τους Εβραίους, σε ένα  θέμα που κατεξοχήν χρειάζεται προοδευτική ματιά, το θέμα της παιδείας, προσχωρεί στις πιο ακραίες απόψεις για προληπτική καταστολή στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστημίου.

Υιοθετεί το  δόγμα τα δεξιάς ,Νόμος και Τάξη, και δεν αντιλαμβάνεται την σημασία της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αμφισβήτησης,  για τη νέα γενιά και μάλιστα  σε ένα χώρο όπου η έρευνα και η ελεύθερη σκέψη, ανατρέπουν συνεχώς τα παραδοσιακά πιστεύω, σε όλους τους τομείς, της επιστήμης, της ιατρικής ,των ανθρωπιστικών σπουδών, αλλάζουν τα δεδομένα για την αναγνώριση του φυσικού κόσμου, απορρίπτουν την υιοθέτηση πεπατημένων αντιλήψεων , ακόμη και  ηθικών αξιών προηγούμενων γενεών.

Η πλειονότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεν προσχωρεί στην προσπάθεια  των πιο ακραίων συντηρητικών δυνάμεων, να μεταφέρουν τη συζήτηση σε άλλο γήπεδο, έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, και να μην θιγούν κατεστημένα συμφέροντα.

Και αρνείται να δεχτεί την παραποίηση της πραγματικότητας , με στόχο, να σταματήσουν οι αλλαγές για ένα δημοκρατικό, ελεύθερο πανεπιστήμιο, της γνώσης, της έρευνας ,της προώθησης ανθρωπιστικών αξιών, χωρίς ταξικούς φραγμούς, όπου ο σεβασμός της ακαδημαϊκότητας  και της εκπαίδευσης των νέων επιστημόνων δεν μετράται με τους κλασσικούς οικονομικούς όρους που επικρατούν σε άλλους τομείς.

*Η Ρία Καλφακάκου είναι επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»