Skip to main content

Καλίν προς ΕΕ: Μην τα περιμένετε όλα από την Τουρκία

Η Τουρκία βλέπει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα ως ευκαιρία για την επαναφορά των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οδικό χάρτη» και «χρονοδιάγραμμα» για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων επιθυμεί η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν να διαμηνύει προκλητικά στους Ευρωπαίους ότι... δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, η Τουρκία βλέπει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα ως ευκαιρία για την επαναφορά (reset) των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά το μπλοκ πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για να εργαστούμε μαζί σε έναν οδικό χάρτη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιμπραήμ Καλίν.

«Πιστεύω ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει την ευκαιρία για επαναφορά των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να κάνουμε επαναφορά εκεί (στη Σύνοδο). Και βλέπω μια τέτοια προθυμία από μεριάς πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

«Οφείλουν επίσης να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία. Θα πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. Εφόσον περιμένει κανείς να κάνει η Τουρκία το Α, το Β ή το Γ, πρέπει και οι χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους» τόνισε.