Skip to main content

Καλύτερα ένα μικρό βήμα στο προσφυγικό παρά τίποτα

H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην άτυπη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ με στόχο την εξεύρεση μεταβατικής λύσης στο θέμα της κατανομής προσφύγων.

Παρά το ότι η σύνοδος των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στο Ελσίνκι για μια μεταβατική λύση στην κατανομή προσφύγων δεν καρποφόρησε, η SZ εκτιμά θετικά το ότι έγινε έστω και αυτή η πρώτη απόπειρα προσέγγισης κάποιων χωρών.

Σε σχόλιο της με τίτλο «Καλύτερα από το τίποτα» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην άτυπη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ που συνήλθε στο Ελσίνκι με στόχο την εξεύρεση μεταβατικής λύσης στο θέμα της κατανομής προσφύγων, η οποία ωστόσο δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες εκ νέου. «Στο πεδίο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες και η κατάσταση έχει έτσι διαμορφωθεί ώστε πρέπει να χαιρετίσουμε ακόμη και την παραμικρή πρόοδο» σημειώνει η SZ συνεχίζοντας: «Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Φινλανδία συμφώνησαν σε μια διαδικασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε ορισμένους κανόνες για την κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το σχόλιο αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά κάποια κράτη δεν θα παρακαλούν «αιωνίως» άλλα κράτη μέχρι αυτά οικειοθελώς να δεχθούν πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο αλλά και ότι «υπάρχει μια ομάδα χωρών που αντιμετωπίζει το πρόβλημα από κοινού». Τα πράγματα μπορεί βέβαια να αποτύχουν, εκτιμά ο σχολιογράφος, ωστόσο όλο αυτό «είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει ως εξής: Η Ιταλία συμφωνεί ότι όχι όλοι αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων κατανέμονται, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ως στόχο ότι οι ναυαγοί θα πρέπει κάποια στιγμή να στέλνονται πίσω στην Τυνησία ή το Μαρόκο. Αν αυτό επιτευχθεί, δεν θα αποτελεί πρόοδο για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αλλά μια συμφωνία μερικών κυβερνήσεων, πέρα από την ΕΕ».

FAZ: Η ανάγκη για θαυματουργές θεραπείες στην Ελλάδα πέρασε

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της κάνει μια σύγκριση της Ελλάδας πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα εστιάζοντας στο τέλος των ψευδαισθήσεων. Ο σχολιογράφος επιλέγει να αναφέρεται στο σχόλιό του στις Ελληνίδες, «μιας και τελευταία δεν ακούει κανείς πολλά γι αυτές», σημειώνοντας βέβαια ότι όσα γράφει αφορούν και τους Έλληνες συμπολίτες τους. Όπως σημειώνει, πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κράτησε την Ευρώπη και τον χρηματοπιστωτικό κόσμο σε αγωνία. «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζονταν ότι θα έδιωχναν την κρίση από την χώρα απλά με μαγικό τρόπο. Πολλές Ελληνίδες τους πίστεψαν. Πρέπει να είχαν, για να ειπωθεί απλά, μια ασυνήθιστη σχέση με την πραγματικότητα. Κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα αυτό εκδηλώθηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ τον Ιούλιο του 2015» αναφέρει το σχόλιο παραπέμποντας στο δημοψήφισμα και στα επακόλουθά του.

«Τέσσερα χρόνια αργότερα, έγιναν ξανά εκλογές στην Ελλάδα και τώρα η κατάσταση φαίνεται εντελώς διαφορετική» αναφέρει ο σχολιογράφος, σημειώνοντας ότι νικητής βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οπαδός του «οικονομικού φιλελευθερισμού» που «εκφράζει την αξιοπιστία και την σοβαρότητα». Ο Μητσοτάκης στον προεκλογικό αγώνα του «απέφυγε τις μεγάλες υποσχέσεις» ενώ τις συμφωνίες με τους δανειστές δεν θέλει «να τινάξει στον αέρα, όπως κάποτε ο Τσίπρας». Σε πολιτικούς που υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες πιστεύουν μόνο λίγοι πια στην Ελλάδα, γράφει το σχόλιο, σημειώνοντας ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων ανήκει σε αυτούς, όσοι δηλαδή ψήφισαν το νέο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη «ο οποίος εξακολουθεί να μιλά όπως πριν από τέσσερα χρόνια». Από την άλλη πλευρά «ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο έξυπνος. Μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί πια ότι προσπαθεί τώρα να ξαναβρεί τον εαυτό του στην αντιπολίτευση. Ήδη μια φορά το κατάφερε. Από αριστερός επαναστάτης στην αρχή έγινε ένας αριστερός πραγματιστής. Με αυτόν τον ρόλο θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά».

Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση

Η γερμανική ραδιοφωνία DLF από την πλευρά της εστιάζει στη διπλωματική διένεξη ΗΠΑ – Toυρκίας εξαιτίας της αγοράς ρωσικών S-400. To DLF παρομοιάζει την κίνηση Ερντογάν με «τζόγο» και παρατηρεί: «Με την αγορά των S-400 η Τουρκία κάνει ένα βήμα μακριά από τη Δύση. Ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα αγοράς F-35 (σσ.: από τις ΗΠΑ) φέρνει την Τουρκία πιθανώς πιο κοντά προς τη Ρωσία. Από εκεί ήρθε παρεμπιπτόντως ήδη η προσφορά αντί των F-35 να αγοράσει απλά ρωσικά μαχητικά Su-35. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας το εξετάζει σοβαρά.»

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle