Skip to main content

Η στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα - «Καλύτερα να είστε έτοιμοι...»

Την ώρα «που καίει η μπάλα» το Ισραήλ αποδεικνύει ότι «είναι εδώ». Με τον τρόπο του, που είναι σαφώς διακριτός από της Γερμανίας, για παράδειγμα...

Η συλλογιστική είναι απλή, στα όρια της απλοϊκής. Συνοψίζετε στην εξής παροιμία: «Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό». Γιατί, προφανώς, «ξαναγυρνάει». Υπέρ της συγκεκριμένης αρχής δείχνουν να είναι οι Ισραηλινοί. Ιδιαίτερα στις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Βοηθούν, χωρίς να το φωνάζουν, όπου και όπως μπορούν. Γιατί τα γράφει όλα αυτά ο «Τειρεσίας»; Έφτασε στα αφτιά του μια πληροφορία που απαντά στο ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» αναφορικά με την τρέχουσα ελληνο-τουρκική κρίση: «Ποιος ενημέρωσε έγκαιρα την Αθήνα για τον απόπλου του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου μέσα στον Αύγουστο»; Η απάντηση: Το Ισραήλ. Ούτε οι αμερικανοί, ούτε οι ευρωπαίοι. Κι έτσι ο ελληνικός στόλος, εκείνη τη Δευτέρα το πρωί ήταν στις θέσεις του πριν καν φτάσει ο ...τουρκικός! Κι απέκτησε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «το Α και το Ω».  

Η όλη ιστορία, ενδεχομένως, να παρέπεμπε σε μια ακόμα υπερβολή, από τις τόσες που λέγονται και δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα, αν δεν υπήρχαν κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες, που της προσδίδουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Voria.gr είχε καταγραφεί μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία: «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε το Τελ Αβιβ πριν από την κρίση του Ιουλίου. Κι εκεί συμφώνησε ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει την Ελλάδα, σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών - πληροφοριών». Σύμφωνα με την «ουρά» της ίδιας πληροφορίας, η συνεργασία αυτή, στο όποιο επίπεδο της, επαναβεβαιώθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη στο Ισραήλ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.  

Τι έχει σημασία από όλα τα παραπάνω; Ότι την ώρα «που καίει η μπάλα», το Ισραήλ αποδεικνύεται ότι «είναι εδώ». Με τον τρόπο του, που είναι σαφώς διακριτός από αυτόν της Γερμανίας, για παράδειγμα. Ως γνωστόν, ακόμα και σήμερα, το Βερολίνο βασικά θέλει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι τους Μητσοτάκη και Ερντογάν. Για απευθείας διάλογο, χωρίς εμπλοκή τρίτων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Το Τελ Αβίβ «το ακούει», αλλά με τον τρόπο του μας λέει «προετοιμαστείτε...»