Skip to main content

Καλλιάνος: Το μόνο που απασχολεί τον Τσίπρα να μη χάσει τη δεδηλωμένη

Αυτό που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας είναι να χαϊδέψει τη βελουτέ καρέκλα του Μαξίμου όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα μπορεί, τόνισε ο ο αν. γραμματέας

Για διάλυση της οικονομίας κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γιάννης Καλλιάνος προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας κινείται με μοναδικό σκοπό να παραμείνει στην εξουσία.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ χαρακτηρίζει ως «μη σοβαρή» την κυβέρνηση, τονίζει πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα αλλά ούτε και τα αντίμετρα στη Βουλή ενώ κάνει λόγο για ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Ερ. Κύριε Καλλιάνε, θεωρείτε ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο της β΄ αξιόλογησης, κι αν ναι, οι όροι για τη χώρα θα είναι θετικοί;

Απ. Η β' αξιόλογηση, είτε κλείσει γρήγορα, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει ένα σχεδόν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τόσο προστίθενται νέα μέτρα από τους δανειστές μας, οι οποίοι με τη σειρά τους σε πολλές των περιπτώσεων είναι πράγματι σκληροί απέναντι μας διότι βλέπουν μία κυβέρνηση η οποία δεν είναι σοβαρή. Τούτη τη στιγμή, αυτό που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας είναι να χαϊδέψει τη βελουτέ καρέκλα του Μαξίμου όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα μπορεί- τίποτα παραπάνω δεν τον αγχώνει, πιστέψτε με. Ούτε κυβερνά σωστά τη χώρα, ούτε εκτελεί κάποια αξιόλογη διαπραγμάτευση. Το μόνο που απασχολεί τον κ. Τσίπρα στον μέγιστο βαθμό, είναι να μην έχει διαρροές και χάσει τη δεδηλωμένη.

Ερ. Θεωρείτε λοιπόν ότι υπάρχει πιθανότητα να μην περάσουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση;

Απ. Ο κ. Τσίπρας κάνει κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έπραξαν πρωθυπουργοί χωρών που ήταν ενταγμένες σε μνημονιακά προγράμματα στο παρελθόν αλλά που κατάφεραν σχετικά γρήγορα να «απεγκλωβιστούν» από αυτά. Αυτό που κάνει, λοιπόν, είναι να προσπαθεί να πείσει 153 ανθρώπους να ψηφίσουν τα επαχθή και επώδυνα μέτρα που έρχονται, σε αντίθεση με άλλους πρωθυπουργούς που έβγαλαν τις χώρες τους από τα μνημόνια πάρα πολύ γρήγορα, που ήταν σκληροί στις διαπραγματεύσεις τους, έδειχναν ότι είχαν πρόγραμμα, έδειχναν ότι είχαν προτάσεις μεταρρυθμιστικές και παράλληλα ήξεραν να κυβερνήσουν με συγκεκριμένο και ορθό τρόπο. Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς, έχει μόνο ένα σκοπό, οι 153 να παραμείνουν 153.

Ερ. Πρόσφατα τοποθετηθήκατε στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα των Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, αποκτώντας πια θεσμικό ρόλο και δείχνοντας πλέον ότι είστε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι ενέργειες κάνετε μετά από αυτή την τοποθέτηση σας;

Απ. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη συγκεκριμένη θέση, έχω καταφέρει και έχω κάνει πάνω από 40 συναντήσεις με επιστημονικές ομάδες της χώρας μας για να καταγράψουν αναλυτικά τα προβλήματά αλλά και τα αιτήματά τους. Συναντώ καθημερινά δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και άλλους πολλούς επιστημονικούς συλλόγους και η αλήθεια είναι ότι μου εκφράζουν φοβερά παράπονα λόγω των ιδεοληπτικών προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι δυνατόν το 75% με 80% του τζίρου ενός επιστήμονα και ελεύθερου επαγγελματία να επιστρέφεται στο κράτος στο τέλος κάθε χρόνου λόγω των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φορολογικών συντελεστών. Ουσιαστικά έχει διαλυθεί η οικονομία της χώρας μας και το μόνο που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να στείλει στο απόσπασμα κάθε δημιουργικό Έλληνα ο οποίος επιθυμεί να προσφέρει στην ελεύθερη αγορά μέσω του επαγγέλματος το οποίο επέλεξε μετά τις σπουδές του. Εξηγώ σε όλες αυτές τις ομάδες των επιστημόνων, ότι πρώτα ο Θεός, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση θα είναι και αυτό της ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών ούτως ώστε να αρχίσει να παίρνει η οικονομία μπροστά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να στηρίξουμε τους νέους επιστήμονες μας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να στηρίξουμε και τους ανέργους μας. Οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα σε όλες αυτές τις ομάδες που σας προανέφερα.

Ερ. Εσείς ως Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεστε να ψηφίσετε το νέο πακέτο μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση, παρόλο που ο κ. Τσίπρας πιέζει για συναινέσεις. Ούτε τα αντίμετρα βλέπετε ως θετικά;

Απ. Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τίποτα από όλα αυτά που θα φέρει ο κ. Τσίπρας διότι τα μέτρα αυτά είναι πολύ σκληρά για τη χώρα μας και οφείλονται ξεκάθαρα στις κωλυσιεργίες της κυβέρνησης. Επίσης δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 ή το 2019. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας ναρκοθετεί το μέλλον αρχικά της χώρας αλλά και δεύτερον της επόμενης κυβέρνησης. Επομένως είναι λογικό ότι θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις προτάσεις. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα της τάξης του 3.5%, το οποίο ως απόλυτο νούμερο αποτελεί όνειρο απατηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο φορολογεί, διορίζει χωρίς ΑΣΕΠ, κλείνει επιχειρήσεις και αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ερ. Είστε υπέρ της πώλησης μεριδίου της ΔΕΗ;

Απ. Είμαστε υπέρμαχοι της ελεύθερης οικονομίας και άρα των ιδιωτικοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων με σημείο αναφοράς όμως το αντίτιμο, το οποίο πρέπει να είναι καλό για το κράτος αλλά και παράλληλα να μην απολυθούν εργαζόμενοι. Αντιθέτως ψάχνουμε να βρούμε δουλειές για τους ανέργους μας μέσω ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση, αυτής της ΔΕΗ και να μην πάρει ούτε ένα ευρώ το κράτος. Αυτοί είναι ικανοί, για να παραμείνουν στην εξουσία, να ντυθούν ακόμα και κληρικοί για να αποδείξουν ότι πιστεύουν στο Θεό για λόγους ψηφοθηρικούς.