Skip to main content

Καλοχώρι: Έλεγχοι για τις χωματερές δίπλα σε σπίτια και σχολείο

Έγιναν αυτοψίες και μέχρι το τέλος του μήνα δόθηκε περιθώριο για να βρεθεί λύση. Ρημάζει το Επισκοπείο της Ι.Μ. Πολυανής και Κιλκισίου

Όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δύο αυτοσχέδιων χωματερών που, όπως ανέδειξε πρόσφατα η Voria.gr, καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, δίπλα σε σπίτια και σχολεία στο Καλοχώρι, αποτελώντας εστία ρύπανσης και μόλυνσης και εγκυμονώντας κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, έχουν ήδη γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Ήδη, μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία και έχουν ενημερωθεί ο Δήμος Δέλτα και η Αστυνομία ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς τόνοι μπάζων, εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή.

«Στις 28 Ιουλίου κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία. Νοτιοδυτικά του γηπέδου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διάσπαρτα στερεά απόβλητα, κυρίως υλικά εκσκαφών, πέτρες, απόβλητα από ανακαινίσεις, ελαστικά αυτοκινήτων κ.ά. Υπήρχαν ακόμη και πρόχειρες κατασκευές για την υποδοχή στερεών αποβλήτων. Έγινε κοινοποίηση του προβλήματος και των ελέγχων στο δήμο και την αστυνομία. Επισημάνθηκε το πρόβλημα και εφόσον δε λυθεί μέχρι τέλος του μήνα θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους είναι αρμόδιοι για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων, αλλά και για να αποκατασταθεί η περιοχή», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε μάλιστα ότι από τις 17 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του έγινε ευρεία σύσκεψη με αντιδημάρχους καθαριότητας των δήμων της Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκε να βρεθούν χώροι αδειοδοτημένοι για την προσωρινή απόθεση και ακολούθως τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων ανά δήμο, ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα όχι μόνο στην περιοχή του Καλοχωρίου, αλλά σε όλο το νομό. «Μέχρι στιγμής οι δήμοι που κινητοποιήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η Θέρμη, ο Θερμαϊκός και η Βόλβη. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα το κάνουν και οι άλλοι», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Η διευκρίνιση του κ. Γιουτίκα δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από σχετική ερώτηση της παράταξης της Ελληνικής Αυγής, που επισήμανε το πρόβλημα, συνδέοντάς το και με τη γειτνίαση του χώρου με το Εθνικό Πάρκο Αξιού.

«Πρόκειται για δυο χορτολιβαδικούς χώρους, οι οποίοι μετατράπηκαν σε χωματερές, παρότι είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τα πρώτα σπίτια του Καλοχωρίου. Είναι πίσω από το δημοτικό στάδιο του Καλοχωρίου και είναι δίπλα στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου. Σε απόσταση αναπνοή από την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αξιού. Βουνά από μπάζα, αδρανή και εύφλεκτα υλικά και απορρίμματα πάσης φύσεως, που πετούν ασυνείδητοι έχουν μετατρέψει την περιοχή σε έναν απέραντο ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο, που ελλοχεύει κινδύνους τόσο για το προστατευόμενο οικοσύστημα και το περιβάλλον της περιοχής, όσο και για τη δημόσια υγεία», είπε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, Νίκος Χρυσομάλλης.

Επισκοπείο Κιλκίς

«Παγωμένη» εδώ και δυο χρόνια από τις εκλογές του 2015 είναι η αποκατάσταση και αναπαλαίωση του διατηρητέου, ιστορικού Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, όπως επισήμανε σε δεύτερη ερώτησή της η Ελληνική Αυγή.

«Η γραφειοκρατία μεταθέτει την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου συνεχώς. Ενώ εντάχθηκε για αναπαλαίωση το 2014 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πάγωσε για δυο χρόνια λόγω των εκλογών και πλέον δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Η Μητρόπολη δεν μπορεί να παρέμβει επειδή το κτήριο είναι διατηρητέο κι έτσι από τότε ρημάζει», είπε ο κ. Χρυσομάλλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, υπογράμμισε ότι η μελέτη περιλάμβανε διάφορες παρεμβάσεις και σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς ολοκληρώθηκαν οι μελέτες που προβλέπουν έργα 2,8 εκ. ευρώ. «Οι παρεμβάσεις όμως 'κόλλησαν' επειδή εκκρεμεί η οικοδομική άδεια στο χώρο του Επισκοπείου, όπου έγιναν και δυο αυθαίρετες οικοδομές. Για να ξεμπλοκάρει πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα της οικοδομικής άδειας και να απεμπλακεί η υπόθεση από την πολεοδομία και εκεί εστιάζουμε όλοι τις προσπάθειές μας», είπε ο κ. Βεργίδης.

Οι προβλεπόμενες εργασίες δεν περιλαμβάνουν μόνο την αναπαλαίωση και ανακαίνιση του Επισκοπείου, αλλά και την ανάπλαση όλου του περιβάλλοντος χώρου και το προαύλιο του μητροπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.