Skip to main content

Καλογήρου: Δικαίωση των φοιτητών και των καθηγητών του ΑΠΘ

Άρθρο του Ορέστη Καλογήρου, καθηγητή του ΑΠΘ για την αστυνομική επιχείρηση για το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Άρθρο του Ορέστη Καλογήρου*

Πριν από δύο μήνες μια μικρή ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ άρχισε να συγκεντρώνει μερικές δεκάδες υπογραφές κάτω από ένα κείμενο-κραυγή που κατέληγε με τη φράση «Δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών! Θέλουμε έναν χώρο εκπαίδευσης και δημιουργίας. Είμαστε φοιτήτριες και φοιτητές και απαιτούμε πίσω το πανεπιστήμιό μας». Όταν λίγες ημέρες αργότερα προβλήθηκε στα κανάλια το βίντεο με τον ναρκέμπορο μέσα στο ΑΠΘ να απειλεί καθηγητές και τηλεοπτικά συνεργεία, η συγκέντρωση των υπογραφών των φοιτητών πήρε τη μορφή χιονοστοιβάδας και έφτασε τις 2.500. Παράλληλα, ευαισθητοποιήθηκαν από τους φοιτητές και οι καθηγητές, που σε δικό τους ανάλογο κείμενο συγκέντρωσαν 500 υπογραφές πανεπιστημιακών του ΑΠΘ.

Τόσο η Πρυτανεία του ΑΠΘ όσο και η Αστυνομία, αν και προέβαιναν σε ενέργειες ρουτίνας και εξέφραζαν τη βούλησή τους να λυθεί το πρόβλημα, δεν είχαν ψηλά στις προτεραιότητές τους το ξερίζωμα του κυκλώματος ναρκωτικών στο ΑΠΘ. Ο αγώνας φοιτητών και καθηγητών κινητοποίησε την Πρυτανεία του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έγινε αντικείμενο συζήτησης μέσα στη Βουλή και προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Το κύμα διαμαρτυρίας έφτασε μέχρι το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η πίεση που άσκησε η πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινή γνώμη ήταν μεγάλη.

Σήμερα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η αστυνομία εξαπέλυσε μια μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας που διακινεί ναρκωτικά στο ΑΠΘ: «Οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν εδώ και καιρό τα μέλη και τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, προκειμένου το χτύπημα να είναι οργανωμένο και να δοθεί τέλος στη δράση των διακινητών μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου».

Διαβάστε εδώ: Χτύπημα της ΕΛΑΣ με δεκάδες συλλήψεις στο κύκλωμα ναρκωτικών του ΑΠΘ

Πάντα πίστευα ότι η αστυνομία πρέπει να χτυπήσει από πάνω το κύκλωμα και σε όλα τα πλοκάμια του για να λυθεί ριζικά το πρόβλημα στο ΑΠΘ. Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου έγραφα: «Η Πρυτανεία και η αστυνομία θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και κάνουν κάποια πράγματα για αυτό. Εκ του αποτελέσματος έχουν αποτύχει παταγωδώς. Και οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους». Γιατί μέχρι την κινητοποίηση φοιτητών και καθηγητών, η πρυτανεία ζητούσε με έγγραφα ρουτίνας από την αστυνομία να κάνει κάτι και η αστυνομία έκανε μερικές άσκοπες συλλήψεις ρουτίνας χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Φαίνεται ότι η αστυνομία αποφάσισε επιτέλους να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Αφού πιέστηκε από την πρυτανεία, που αναγκάστηκε και αυτή να αναθεωρήσει τη στρατηγική της.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αστυνομία οργάνωσε μια μεγάλη μακροχρόνια επιχείρηση παρακολούθησης του κυκλώματος και σήμερα χτύπησε την κορυφή του μαζί με τα πλοκάμια του. Αν με τη σύλληψη 40 ατόμων έχει εξαρθρωθεί το κύκλωμα, πρόκειται για ένα μεγάλο νέο για τους φοιτητές και τους καθηγητές του ΑΠΘ που αγωνίστηκαν για αυτό. Ο αγώνας τους έφερε αποτέλεσμα. Είμαι περήφανος για τους φοιτητές μας. Τα οφείλουμε όλα σε αυτούς.

*Ο Ορέστης Καλογήρου είναι Καθηγητής του ΑΠΘ