Skip to main content

Θεσσαλονίκη - «Καλοκαίρι στο Μέγαρο»: Δυναμική επιστροφή με 13 παραγωγές

Το θερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάνει restart στις 21 Ιουνίου, μια ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Έτοιμο να υποδεχτεί το αγαπημένο του κοινό είναι και πάλι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με 13 ξεχωριστές και πλουραλιστικές παραγωγές και θεματικούς κύκλους στο φετινό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο».

Το θερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάνει restart στις 21 Ιουνίου, μια ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με τη συναυλία της καλλιτέχνιδος Monika with her kitchen piano.

«Το φετινό καλοκαίρι είναι καλοκαίρι επανεκκίνησης και επιστροφής σε μια πολιτιστική κανονικότητα, πάντα με σεβασμό στους προορισμούς και αποκλειστικά για καθήμενους σε υπαίθριο χώρο. Το ΟΜΜΘ είναι ενεργό και δραστήριο», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης.

Ο πρόεδρος του Μεγάρου υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας προβλήθηκαν 38 παραγωγές διαδικτυακά προκειμένου να είναι κοντά στο κοινό του, έστω και με αυτόν τον τρόπο.

«Ολο αυτό διάστημα που ήμασταν μακριά από τη δια ζώσης λειτουργία του οργανισμού, δώσαμε μεγάλη έμφαση στις εργασίες συντήρησης μας στον αύλειο χώρο και εξωτερικά και εσωτερικά αλλά και η συντήρηση του φωτισμού στις σκάλες. Είναι ήδη γνωστό πως πραγματοποιείται μια μελέτη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών μας εγκαταστάσεων, ένα πρόγραμμα που ελπίζουμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης», συμπλήρωσε ο κ. Γάκης, υπογραμμίζοντας πως το Μέγαρο αλλάζει και προχωρά παράλληλα σε ευρωπαϊκές σκηνές.

Αναφερόμενος στο συνεδριακό κομμάτι που λόγω της πανδημίας ανεστάλη πλήρως, διαβεβαίωσε το κοινό πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από σημαντικά συνέδρια για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αλλά και για όλο το 2022.

Ο πρόεδρος, πριν παραδώσει στη σκυτάλη στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου, Χρίστο Γαλιλαία, σημείωσε πως «στο Μέγαρο χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης και γι'αυτό επεκτεινόμαστε σε άλλες μορφές τέχνης.

Παίρνοντας τον λόγο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράμμισε πως το Μέγαρο αποδεικνύει πως ο κορωνοϊός δεν κέρδισε τον πολιτισμό.

Στήριξη στους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Γαλιλαίας σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας το Μέγαρο έδωσε προτεραιότητα στη στήριξη καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη, με ευέλικτες και υλοποιήσιμες παραγωγές. « Για εμάς ο πολιτισμός είναι η ψυχή της πόλης μας και πάρα το γεγονός πως προέρχομαι από τον σκληρό πυρήνα της κλασικής μουσικής, αναγνωρίζω το γεγονός πως η σύνθεση διαφόρων καλλιτεχνικών ειδών συνενώνει την πόλη μας», ανέφερε επίσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Γαλιλαίας παρουσίασε αναλυτικά το θερινό πρόγραμμα του Μεγάρου που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι παραγωγές είναι του Μεγάρου εκτός από μια που γίνεται σε συνεργασία με τη Lidl Hellas.

Μεταξύ των πιο εξεχουσών είναι το «21 τραγούδια για το 1821», που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Λάμπρος Λιάβας, μουσικολόγος. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα «POLIS Εnsemble», όπου συμπράττουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νέας γενιάς στα παραδοσιακά όργανα: Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο, κιθάρα), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο) και Νίκος Παραουλάκης (νέυ, καβάλ, φλογέρα). Τραγουδούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος. Μαζί τους συμπράττει και ο δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο Νίκος Αγγούσης.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου θα τρέχει το καθιερωμένο « Σινεμά με θέα».

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, ο Διογένης Δασκάλου - Monie Monie Conniente μαγειρεύουν και σερβίρουν τη μουσική κωμωδία «Comedia al dente».

Παράλληλα,την Παρασκευή 16 Ιουλίου θα είναι κοντά στο κοινό του ο Monsieur minimal με το «Erotica Project».

Ο πρόεδρος του Μεγάρου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής συμφώνησαν πως πρόκειται για μια σπουδαία διοργάνωση ενώ έκλεισαν υποσχόμενοι αρκετές εκπλήξεις για το κοινό.

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ιούνιος 2021

Δευτέρα 21 Ιουνίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής:

Monika with her kitchen piano

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Είσοδος ελεύθερη (προσκλήσεις διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά από Τετάρτη 16 Ιουνίου στο www.tch.gr).

Πέμπτη 24 Ιουνίου έως Κυριακή 4 Ιουλίου

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα αποτελεί έναν από τους χώρους στους οποίους θα φιλοξενηθούν προβολές του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 28 Ιουνίου

200 χρόνια Δημοτικό Τραγούδι

21 τραγούδια για το 1821

Διοργάνωση: Lidl Ελλάς σε συνεργασία με το ΟΜΜΘ

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – ώρα 21.00)

Προπώληση εισιτηρίων:www.viva.gr, τιμή: 10 ευρώ.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Ιούλιος 2021

Δευτέρα 05 Ιουλίου έως Τετάρτη 28 Ιουλίου

Κάθε Δευτέρα με Τετάρτη, στις 21.30, θα «τρέχει» το καθιερωμένο πλέον «Σινεμά με Θέα», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές έχουν οριστεί ως εξής:

5-6-7 Ιουλίου: Μια νύχτα μαγική

12 Ιουλίου: Θαλασσοθεραπεία

13 Ιουλίου: Διαγραφή ιστορικού

14 Ιουλίου: Τα αρώματα

19-20-21 Ιουλίου: Αδέλφια σε σύγκρουση

26-27-28 Ιουλίου: Το πρόστιμο

Πέμπτη 8 Ιουλίου

PlaCello Ensemble: The Ouverture

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Παρασκευή 9 Ιουλίου

Διογένης Δασκάλου - Monie & Monie Conniente: Comedia al dente

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Τετάρτη 14 Ιουλίου

Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών

(Χώρος: Μ2- Αίθριο Μ. Σαλτιέλ – Ώρα 21.30)

Πέμπτη 15 Ιουλίου

Avantgarde Ensemble: Medalion Astor Piazzolla

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Παρασκευή 16 Ιουλίου

Monsieur Minimal: Erotica Project

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Τετάρτη 21 Ιουλίου

Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών

(Χώρος: Μ2- Αίθριο Μ. Σαλτιέλ – Ώρα 21.30)

Πέμπτη 22 Ιουλίου

Violin & Viola Duo: Madrigals

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Παρασκευή 23 Ιουλίου

George Avramidis & The Invented Memories Feat. Alexandra Sieti

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.30)

Αύγουστος 2021

Από τις 23 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου, στις 21.00, θα «τρέχει» το καθιερωμένο πλέον «Σινεμά με Θέα», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές έχουν οριστεί ως εξής:

23-24-25 Αυγούστου: Digger

30-31 Αυγούστου – 01 Σεπτεμβρίου: Ιδρώτας

Σεπτέμβριος 2021

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου

Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών

(Χώρος: Μ2- Αίθριο Μ. Σαλτιέλ – Ώρα 21.00)

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, θα «τρέχει» το καθιερωμένο πλέον «Σινεμά με Θέα», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές έχουν οριστεί ως εξής:

6-7-8 Σεπτεμβρίου: Μυστικός πράκτορας

13-14-15 Σεπτεμβρίου: Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών

(Χώρος: Μ2- Αίθριο Μ. Σαλτιέλ – Ώρα 21.00)

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

Νέα Παραλία - Νέα Πασαρέλα: Μόνο Ανακύκλωση με θέμα το Ταξίδι

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.00)

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου

The Prefabricated Quartet live@tch

(Χώρος: Πλατεία Μεγάρου – Ώρα 21.00)