Skip to main content

Καλπάζουν οι εξαγωγές

Σταθερά αυξητική τάση καταγράφουν και το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν σε 4,56 δισ. ευρώ.

Σταθερά αυξητική τάση καταγράφουν και το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ελληνικές εξαγωγές, πραγματοποιώντας τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του στόχου συμμετοχής στο ΑΕΠ κατά 16% το 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το πρώτο τρίμηνο οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή), σημειώνοντας αύξηση σε αξία κατά 31,5%, ανήλθαν σε 4,56 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και σε ποσότητα κατά 25,7% και ανήλθαν σε 5,3 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ - τρέχουσες τιμές) για το πρώτο τρίμηνο, Ιαν-Μάρτιος 2011, οι ελληνικές εξαγωγές πλέον συμμετέχουν με 8,3% στο ΑΕΠ της χώρας μας.  Επισημαίνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχε υπολογιστεί σε 7,8%. Το εμπορικό έλλειμμα πλέον υπολογίζεται σε 11% του ΑΕΠ, όταν πέρσι για το ίδιο διάστημα είχε υπολογιστεί σε 15,7%. «Η αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη, αφού το ΑΕΠ της χώρας μας σημείωσε υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ αντίθετα οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την αυξητική τους πορεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΕ, τα πέντε κυριότερα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πλην των καυσίμων στις διεθνείς αγορές είναι το αργίλιο (μερίδιο 6,7%, ετήσια αύξηση 56,2%), οι μηχανές-συσκευές (μερίδιο 5,1%, ετήσια αύξηση 31,5%), οι πλαστικές ύλες (μερίδιο 4,8%, ετήσια αύξηση 19,6%), τα παρασκευάσματα λαχανικών & φρούτων (μερίδιο 3,9%, ετήσια αύξηση 9,3%) και ο σίδηρος & χάλυβας (μερίδιο 3,8%, ετήσια αύξηση 58,4%). Οι πέντε κυριότεροι πελάτες μας στις διεθνείς αγορές είναι η Ιταλία (μερίδιο 11,5%), η Γερμανία (μερίδιο 8,8%), η Κύπρος (μερίδιο 7%), η Τουρκία (μερίδιο 6,1%) και η Βουλγαρία (μερίδιο 5,9%).

«Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, η αύξηση των εξαγωγών όχι μόνο σε αξία αλλά και σε ποσότητα μπορεί να μεταφραστεί στο ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι μόνο ένα πυροτέχνημα, ούτε οφείλεται αποκλειστικά σε μια εύθραυστη και προσωρινή διεθνή συγκυρία. Αντίθετα, οι εξαγωγές προβάλλουν ως η μόνη υγιής διέξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων, που βλέπουν τις πωλήσεις τους στην εσωτερική αγορά να συρρικνώνονται διαρκώς», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ, για να ολοκληρώσει: «Είναι λοιπόν αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς μεταξύ επιχειρήσεων, επιχειρηματικών φορέων και κυβερνητικών προσπαθειών να επενδύσουν στον μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας που σήμερα μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».