Skip to main content

Καμία αντίρρηση στην έκδοση αποδείξεων, λέει η ΠΟΠΕΚ

Καμία αντίρρηση δε φαίνεται να έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) στο μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης αποδείξεων λιανικής αγοράς καυσίμων.
Καμία αντίρρηση δε φαίνεται να έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) στο μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης αποδείξεων λιανικής αγοράς καυσίμων από την 1η Απριλίου 2010.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την έκδοση αποδείξεων λιανικής για τις πωλήσεις καυσίμων, η ΠΟΠΕΚ δεν έχει αντίρρηση για το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση, επιλύεται ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει προστριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ βενζινοπωλών, καταναλωτών και υπουργείου.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή δεν έχει καμία αντίρρηση να εκδίδονται αποδείξεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στη συλλογή των αναγκαίων αποδείξεων για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου ορίου. Οι αποδείξεις θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, που ήδη διαθέτουν τα πρατήρια καυσίμων, για τις πωλήσεις των λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν θα αναγράφεται σε αυτές ο όγκος των καυσίμων σε λίτρα, που διατέθηκαν στην κατανάλωση, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, εφόσον τα πρατήρια δε διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων συνδεδεμένα με τις ταμειακές.

«Με αυτό το δεδομένο και για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα παρερμηνείας από τα ελεγκτικά όργανα, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει σχετική εγκύκλιο - που θα αναφέρει ρητά - ότι τα δεδομένα από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών δεν θα χρησιμοποιούνται για έλεγχο και διασταύρωση με τον όγκο των αγορών σε λίτρα όσο θα παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών όγκου καυσίμων στο πλαίσιο του Ν.3784/09» τονίζει η ΠΟΠΕΚ.