Skip to main content

Καμιά σύγκλιση στο Κυπριακό, αλλά ο ΟΗΕ επιμένει...

Τούρκος ακαδημαϊκός αναφέρει ότι η κυρίαρχη γραμμή του ΟΗΕ για ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος δεν είναι εφικτή και συνεπώς χρειάζεται νέος οδικός χάρτης

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός, Μεχμέτ Οζάι, επαναφέρει στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, την πρόταση της Τουρκίας για χαλαρή Συνομοσπονδία, η οποία φαίνεται πως έχει συζητηθεί στο παρασκήνιο -στη συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου, πριν από καιρό στη Νέα Υόρκη- με τον Πρόεδρο της Κύπρου να μας προϊδεάζει ότι αυτή πλέον θα είναι η λύση για το Κυπριακό.

Ο Μεχμέτ Οζάι υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη γραμμή του ΟΗΕ για ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος δεν είναι εφικτή και συνεπώς χρειάζεται καινούργιος οδικός χάρτης, όπου θα προταχθεί η λύση της συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο κ. Οζάι δήλωσε πως στην λύση της συνομοσπονδίας αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω επιμέρους εταιρικών συμφωνιών. Πρόσθεσε επίσης, πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική συμφωνία συνεργασίας για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι Βρετανοί, δια του ΟΗΕ, το έχω σημειώσει προ πολλού, αναφέροντας την πρόθεσή του να αποσύρει την UNFICYP από την Κύπρο, η θητεία της οποίας έχει παραταθεί έως το καλοκαίρι.

Απαιτεί ο Γκουτέρες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ενώ η απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, έθεσε ως προϋπόθεση την υλοποίηση των όρων αναφοράς, να βρεθούν δηλαδή κοινά σημεία επί των οποίων θα αρχίσουν οι συζητήσεις. Τέτοια κοινά σημεία δεν βρέθηκαν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στην Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «κάθε φορά που έρχεται επιβεβαιώνει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν «να επιμηκυνθεί πολύ αυτή η δουλειά», το αναφέρει αυτό στις εκθέσεις του και ο ΓΓ του ΟΗΕ και η απεσταλμένη του θέλει να είναι υποβοηθητική προς τις πλευρές. «Αλλά αν εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στους όρους αναφοράς, από πού θα ξεκινήσει και προς τα πού θα πάνε, κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει». 

Ο έμμεσος εκβιασμός των Βρετανών, καταγγέλλεται και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρέχουσα σύνθεση της δύναμης και η εντολή της, αποτελούμενη από στρατιωτική, αστυνομική και πολιτική συνιστώσα, ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές ανάγκες στο έδαφος και είναι πολύ αναγκαία.

«Κατά την άποψή μας -τόνισε- οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της εντολής ή της σύνθεσης της Δύναμης θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για το status quo στο νησί και για τον πρωταρχικό στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, από το σημείο όπου διακόπηκαν στη συνδιάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017.

» Επιπλέον, σε περίπτωση αλλαγών στην τρέχουσα εντολή της ειρηνευτικής δύναμης, υπάρχει απτός κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες μιας νέας αναζωπύρωσης έντασης κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, όπως διαπιστώσαμε σε πολλές περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν».

Αυτές οι δηλώσεις του υπουργού, προφανώς και θα εδράζονται σε πληροφορίες για τα παιχνίδια του ΟΗΕ να εκβιάσει καταστάσεις ,έσω της απόσυρσης της UNFICYP.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ο χαμένος φάκελος στον ΟΗΕ, για τον οποίο σας είχα ενημερώσει … δεν βρέθηκε. Και λέγει ο Ακιντζί, ότι ακόμα και αν αρχίσουν οι συνομιλίες και πάλι πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, ότι η διαδικασία δεν θα αρχίσει από την αρχή.

Εδώ υπάρχει μια σοβαρή διαφορά, ανέφερε, λέγοντας ότι ο ίδιος αναφέρεται σε πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για τις 4 Ιουλίου, η κ. Λουτ στα χέρια της έχει έγγραφο της 30ης Ιουνίου και όχι κάποιο άλλο non paper. Και για τον ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, το έγγραφο είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επιστολή που είχε αποστείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόταν στο πλαίσιο της 4ης Ιουλίου.

Τι άλλο να πει κανείς, όταν ο ΟΗΕ πληροφορεί, ότι το έγγραφο που ενισχύει τις ελληνοκυπριακές θέσεις χάθηκε, και ότι οι συνομιλίες πρέπει να εκκινήσουν επί τη βάσει προηγουμένου εγγράφου, όπως επιθυμούν οι Τούρκοι;