Τετάρτη 24 Απριλίου 2019
x

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην άσκηση «Gordian Knot», τονίζοντας ότι είναι η «μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο Συμμαχίας».

Στην Άσκηση «Gordian Knot» του στρατηγείου NRDC-GR, στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, έδωσε το «παρών» σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο Συμμαχίας» και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους για την άριστη διεξαγωγή της.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που σήκωσαν ιδιαίτερα το βάρος αυτής της άσκησης», σημείωσε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας πως "από τους 1.200 εμπλεκόμενους στην άσκηση, οι 950 ήταν στελέχη των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων", ενώ καλωσόρισε και τις σύμμαχες χώρες που συμμετείχαν.

«Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης αλλά και λόγω της ευρύτερης κατάστασης στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει μια μεγάλη ουσιαστικά ευθύνη για τη Συμμαχία και παράλληλα έχουμε μια τεράστια άνοδο σε σχέση με τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Μεσογείου, η οποία συνορεύει με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα και λόγω ιδιαίτερα της ανάπτυξης της τρομοκρατίας βλέπουμε ότι ο ρόλος της χώρας μας -και λόγω της βάσης της Σούδας και λόγω πλέον του εκπαιδευμένου προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων- αναβαθμίζεται σε συμμαχικό επίπεδο», υπογράμμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα τα οφέλη που προκύπτουν τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση σπουδαστών στρατιωτικών Σχολών όσο και από το χρησιμοποιούμενο υλικό, το οποίο παραμένει στην Ελλάδα.

«Είναι υλικό που το χειρίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για συμμαχικούς σκοπούς αλλά και για εθνικούς σκοπούς. Με διαφορετικά προγράμματα software, βεβαίως, αν χρειαστεί η ανάπτυξη του στρατηγείου αυτού μπορεί να γίνει για εθνικούς λόγους και σε εθνικό έδαφος», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε στη συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών στην άσκηση χωρών.

«Αυτή η συνεργασία μας δίνει και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και διεργασίες που γίνονται σε φίλες και σύμμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε το συντομότερο δυνατό», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός, ενώ σε ερώτηση για την παρουσία του Τούρκου προέδρου, σήμερα, στην Αθήνα είπε: «Χαίρομαι για την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών συμμάχων στην άσκηση του ΝΑΤΟ».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ