Skip to main content

Βαριές υπόνοιες Καμμένου από ΔΕΘ κατά του Βαρουφάκη

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. Υπερασπίστηκε τη συμφωνία και τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίκεντρο της κριτικής του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ ήταν η ηγεσία της ΝΔ, που συγκέντρωσε τα πυρά του. Δήλωσε μάλιστα ότι την επομένη των εκλογών οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Γεννηματά θα πάψουν να είναι πρόεδροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα...

Ο κ. Καμμένος επέμεινε στην πολύ καλή συνεργασία ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας όμως και ένα πλαίσιο μέτρων για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση και την επομένη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι στόχος είναι η Ελλάδα την επομένη των εκλογών να έχει σταθερή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι ΑΝΕΛ είναι εγγυητές της σταθερότητας και πέτυχαν την εθνική συμφιλίωση στην πράξη.

Στα μέτρα βελτίωσης της συμφωνίας με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος ενέταξε μεταξύ άλλων, την απομείωση του χρέους, την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος και την παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες κι όχι στην κομματική πελατεία, την ολοκλήρωση του μητρώου των αγροτών (ανέφερε και σειρά μέτρων για την εξισορρόπηση της φορολόγησής τους), την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από εξειδίκευση του εργαζομένου και κίνητρα στις επιχειρήσεις, νέο φορολογικό περιβάλλον για τις επενδύσεις (και πρόταση φορολογικής αμνηστίας για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας), νέο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας κτλ.

Για το ενδεχόμενο η πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να περιλάβει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – δεύτερου κόμματος θα είναι μεγαλύτερη από 4%, όμως σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία απάντησε ότι «δεν είναι δυνατό να κάνουμε κυβέρνηση με τον κ. Βενιζέλο, τους κ.κ. Γεωργιάδη, Βορίδη και όσους έχει μαζέψει ο κ. Μεϊμαράκης. Υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που δεν είναι ακροδεξιοί. Αυτοί ειδικά που προέρχονται από την καραμανλική σχολή του μεσαίου χώρου χωράνε μαζί μας. Ούτως ή άλλως την επόμενη μέρα δε θα υπάρχουν Μεϊμαράκης και Γεννηματά. Με αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στον κ. Θεοδωράκη, με προβλημάτισε πάρα πολύ. Για εμάς αποτελεί προϋπόθεση το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και το θέμα της Θράκης. Ακούω περίεργα πράγματα από στελέχη του Ποταμιού. Αποτελούν προϋπόθεση τα εθνικά θέματα και η ΑΟΖ. Να βγουν να πουν τις θέσεις τους, διότι είναι... περίεργοι στα εθνικά θέματα. Αν πάρει σαφή θέση ο κ. Θεοδωράκης θα βοηθήσει. Υπάρχει όμως και το θέμα των συμφερόντων, η διαφθορά που έρχεται από τη διαπλοκή. Να μιλήσει ο κ. Θεοδωράκης γι' αυτά».

Ο κ. Καμμένος άφησε μεν ανοιχτή την πιθανότητα συνεργασίας με το Ποτάμι, έκλεισε όμως την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας αν θα είναι στην επόμενη Βουλή.

«Από τη στιγμή που θα υπάρχει μια ήττα της ΝΔ στις εκλογές, θα απελευθερωθούν δυνάμεις και μπορεί η ΝΔ να επανέλθει στην κανονικότητα απομακρύνοντας εκείνους που έβαλε ο Σαμαράς και έγιναν τα κύρια βιολιά. Πιθανώς αυτές οι δυνάμεις να θέλουν να συνδράμουν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να συμμετάσχουν σε ένα πατριωτικό σχέδιο. Στη ΝΔ ο ένας μαχαιρώνει τον άλλο. Στο δε ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν περιθώρια. Δεν μπαίνουν νέοι άνθρωποι εκεί. Οι άνθρωποι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ όμως μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας σε μια πατριωτική προσπάθεια. Και με τους κ.κ. Ζουράρι και Σγουρίδη συνεργαζόμαστε πολύ καλά», είπε ο κ. Καμμένος.

Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ: «Οι μεγαλύτεροι υβριστές του Καραμανλή βρέθηκαν στη ΝΔ κι αντί να είναι η μειονότητα έγιναν οι κύριοι εκφραστές του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης βγήκε και υπερασπίστηκε τον κ. Παπανδρέου, που κατηγορούσε τον Καραμανλή για ψεύτικα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον κ. Μεϊμαράκη τον εξύβριζαν οι τότε βουλευτές του ΛΑΟΣ και τώρα είναι όλοι μαζί. Η ΝΔ μετατράπηκε σε συνήγορο υπεράσπισης του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη ΝΔ του παρελθόντος, αδειάζοντας τη διακυβέρνηση 2007 – 2009».

Ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε τη «συμφωνία εξόδου από τα μνημόνια» κι όχι «τρίτο μνημόνιο», όπως την αποκαλεί. «Δεν είμαι ευτυχής για μια σειρά από προβλεπόμενα, αλλά πετύχαμε πολλά μέσα από αυτή τη συμφωνία. Οι δανειστές εκτελούσαν την Ελλάδα εκείνη τη νύχτα. Θα μπορούσα να αποχωρήσω και να αφήσω τον Τσίπρα να πάει να κρεμαστεί. Πυροβολήσαμε τα πόδια και τη συνείδησή μας, αλλά είμαι περήφανος για την απόφαση που πήρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ξέραμε τον πόλεμο που θα δεχτούμε. Μπορεί να μην αποφύγαμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αποφύγαμε πολλά άλλα δεινά που μας ετοίμαζαν. Χάσαμε μια μάχη, αλλά δε χάσαμε τον πόλεμο. Οι άλλοι εκτελούσαν τις εντολές της τρόικας και τους άρεσε. Αντάλλασαν 'ερωτικές επιστολές' μαζί τους...», τόνισε.

Για το σποτάκι των ΑΝΕΛ, που... τρολάρει τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: «Είχα έναν προβληματισμό μήπως και τον πειράξει το σποτ. Του το έδειξα μια μέρα πριν βγει και επειδή έχει χιούμορ το εκτίμησε. Έχουμε πολλές διαφορές. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αριστερός και διαφωνήσαμε σε πολλά με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως παλεύουμε για να βρούμε κοινή συνισταμένη. Την έχουμε βρει με τον κ. Τσίπρα. Θα μας δικαιώσει η Ιστορία και το συμφέρον του έθνους».

Μίλησε επίσης για διαφθορά στις αγροτικές επιδοτήσεις και για την ανάγκη ορθολογικής χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ένα μεγάλο μέρος του πακέτου Γιούνκερ, είπε, θα διατεθεί για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

«Και να τον πλήρωνα τον Μεϊμαράκη δε θα μου έκανε αυτό το δώρο. Είναι δυνατόν να βγάζει ανακοίνωση εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ; Οι αξιωματικοί και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν το στράτευμα, δεν υπηρετούν πολιτικούς αρχηγούς. Δεν έχει καμιά σημασία αν έχουν διατελέσει επιτελάρχες ενός υπουργού», σημείωσε σε σχετική ερώτηση για την Άμυνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Καμμένος ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός: «Δεν πιστεύω ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις έφερε το τρίτο μνημόνιο. Ήταν προσχεδιασμένο. Ήθελαν την Ελλάδα έξω από την ΕΕ για να μη φτάσουν ποτέ οι ορδές των προσφύγων στην Ευρώπη. Δεν αποκλείω ο κ. Βαρουφάκης να έπαιξε έναν κακό ρόλο σ' αυτό. Όταν τις πρώτες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζαμε τη διαπραγμάτευση απέφευγε να απαντήσει για τις δυνατότητες άλλης λύσης. Στηρίχθηκε στη θεωρία των παιγνίων. Πενήντα τοις εκατό θα υποχωρήσουν τώρα, πενήντα αργότερα, μας έλεγε. Με προβλημάτισε η μεταφορά της πρότασης Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και σε αντάλλαγμα μια γενναία χρηματοδότηση και μείωση του χρέους. Από αυτή την πρόταση είχαν να κερδίσουν και κάποια funds στην Αμερική για τα οποία παλαιότερα εργαζόταν ο κ. Βαρουφάκης...».

Είπε ότι αδίκησε τον Παύλο Χαϊκάλη, κόβοντάς τον από τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ για την υπόθεση της κυπριακής εταιρίας, και με αφορμή αυτό επέστρεψε στους χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Μεϊμαράκη: «υπόδικος για κακούργημα με τα χαρακτηριστικά του καταχραστή του δημοσίου»...

Παρούσα στη συνέντευξη τύπου του προέδρου των ΑΝΕΛ και η πρώην βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου, που δεν πρόλαβε τελικά να είναι υποψήφια και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.