Skip to main content

Βόμβα Καμμένου από Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Την καθαρή αντίθεσή του σε ενδεχόμενη πρόταση για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος,

Την κάθετη αντίθεσή του στη λύση μιας σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής του μεταλλίου Α’ τάξεως Χρυσούς Αλέξανδρος από το ΑΤΕΙΘ σήμερα το απόγευμα στο Ολυμπιακό Μουσείο.

«Η οποιαδήποτε απόφαση που θα συμεπριλαμβάνει τον ελληνικό όρο Μακεδονία ή παραγωγό του στην ονομασία αυτής της σλαβικής οντότητας (σσ ΠΓΔΜ) θα είναι μια απόφαση η οποία θα αντιτίθεται στην απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992. Οποιαδήποτε και αν είναι η λύση, προκειμένου να έχει νομιμοποιηθεί, απαιτείται η επανασύσταση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ομόφωνη απόφαση των αρχηγών των κομμάτων. Σε αυτό το σημείο θέλω να ξεκαθαρίσω, όχι ως υπουργός Άμυνας ή μέλος της κυβέρνησης αλλά ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία σε οποιαδήποτε λύση και αν προταθεί, με τη δική μας ψήφο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος για να καταχειροκροτηθεί από το κοινό.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ότι φαίνεται πως η χώρα πλησιάζει στη λύση της εθνικής αυτής υπόθεσης με το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που προταθεί η λύση σύνθετης ονομασίας πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα. «Οποιαδήποτε τέτοια λύση (σσ: σύνθετη ονομασία), πέραν της ομόφωνης απόφασης των αρχηγών των κομμάτων, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα λαϊκού δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ακόμα στην αρχή της ομιλίας του ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε επίσης σε σκέψεις του για τον συνδυασμό της στρατιωτική θητείας με την παροχή επαγγελματικής πιστοποίησης για αποφοίτους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έτσι ώστε οι νέοι να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς του μήνες στρατιωτικής θητείας ωως απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων. 

«Η άμυνα και η ασφάλεια δεν μπορούν να είναι αποκομμένες από την παιδεία» υπογράμμισε.

Ακόμα πρόσθεσε πως κλείνει ο κύκλος των μνημονίων και της κρίσης και πως η μεγαλύτερη απώλεια των χρόνων της κρίσης ήταν οι 400.000 νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα.

Στον υπουργό Εθνικής Άμυνας απονεμήθηκε το μετάλλιο Χρυσούς Αλέξανδρος για την προσφορά του στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην υπεράσπιση της πατρίδας και της ορθοδοξίας.
 
Το παρών εδωσαν εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης.