Skip to main content

Καμμένος: Ευρεία πλειοψηφία για τη Συμφωνία αναβάθμισης των F16

Όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στο ελληνικό LOA θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί και η απάντηση, είπε ο υπουργός.

Μετά τη θετική γνώμη της ΝΔ στη Συμφωνία για την αναβάθμιση των F16, όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής και των λεπτομερειών της Συμφωνίας, και ενημέρωσε ότι όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στο ελληνικό LOA (Letter of Agreement) θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί και η αμερικανική απάντηση.

Δεδομένης της κριτικής, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από τη ΔΗΣΥ, για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε να συγκροτηθεί το ΚΥΣΕΑ πριν ενημερωθεί η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την Συμφωνία, ο κ. Καμμένος στο περιθώριο της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η ΝΔ θέλει τη Συμφωνία για την αναβάθμιση των F16. Διαφωνεί για τη διαδικασία, ότι δεν έγινε σωστά. Να ξανακάνουμε ΚΥΣΕΑ αύριο το πρωί. Βάζει διαδικαστικά θέματα επειδή έγινε πρώτα το ΚΥΣΕΑ. Πάμε από την αρχή. Νομικά είμαστε ασφαλείς. Να μην αφήσουμε παράθυρο σε οποιοδήποτε να αμφισβητήσει τη Συμφωνία».

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών, Συμεών Μπαλής, ενημέρωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εντός της συνεδρίασης, εξήγησε προς τους βουλευτές οι οποίοι έθιξαν θέμα διαδικασίας, ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε αφενός έχοντας λάβει υπόψη του τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Εξοπλιστικών αφετέρου διότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση, και γι΄ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Με τη λήξη της συνεδρίασης, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενημέρωσαν εκ μέρους της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας, και εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την επί της αρχής θετική τοποθέτηση των κομμάτων τους στη Συμφωνία, αφετέρου δήλωσαν τη διαφωνία τους με τη διαδικασία.

Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης, ότι ως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας, η ΝΔ εκφράζει την σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για την Συμφωνία αυτή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο Κανονισμός της Βουλής και η νομοθεσία λέει ότι πριν από κάθε ΚΥΣΕΑ έρχεται το θέμα στην Επιτροπή, προκειμένου η Επιτροπή να εκφράσει γνώμη.

«Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε θέσει θέμα διαδικασίας, όχι θέμα ουσίας. Την αναβάθμιση των F16 τη θεωρούμε απαραίτητη για τη χώρα, ωστόσο η διαδικασία δεν τηρήθηκε με βάση την πρόβλεψη του νόμου του 2011» είπε από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.