Skip to main content

Καμμένος για τουρκική προκλητικότητα: Είμαστε αρκετά κοντά σε ατύχημα

Ο πρώην ΥΕΘΑ τόνισε πως χρειάζεται πολιτική ενότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Προτεραιότητα Έβρος και Θράκη.

Η αναγκαιότητα ενότητας του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, με πρώτο βήμα την αναβολή της συζήτησης, τις επόμενες ημέρες, της πρότασης μομφής από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η γεωπολιτική σημασία του Έβρου ως ενεργειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, με την Αλεξανδρούπολη ως κύριο λιμάνι εισόδου των νατοϊκών δυνάμεων για όλα τα Βαλκάνια, η σημαντικότητα της παρουσίας των ΑΝΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το έργο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν τα θέματα της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Η τουρκική προκλητικότητα

Για συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, στην περιοχή του Αιγαίου, “με συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, που οδηγούνται σε εμπλοκές και αερομαχίες. Παραβιάσεις του θαλάσσιου χώρου του Διεθνούς Δικαίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ”, με τις οποίες η γειτονική χώρα “ προκαλεί και την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και το Διεθνές Δίκαιο”, έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

“Έχουμε, για πρώτη φορά ίσως μετά από αρκετά χρόνια, ομόθυμα καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, απ’ το Ισραήλ, από τις σύμμαχες χώρες... Δεν μπορεί να ζητούμε και να έχουμε αυτή τη στιγμή τη στήριξη όλων των συμμαχικών χωρών, την καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική αυτή συμπεριφορά και να μην κάνουμε το ελάχιστο. Να μη στέλνουμε ένα μήνυμα ομοθυμίας, ένα μήνυμα ενότητας όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έστω και αυτή την προεκλογική περίοδο, προς την άλλη πλευρά, αλλά και παράλληλα μία ομόθυμη στήριξη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία δίνουν τη δική τους μάχη. Οι αεροπόροι μας κάνουν αερομαχίες και έχουμε φτάσει αρκετά κοντά, κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνά σ’ ένα ατύχημα...»

Στις Ευρωεκλογές ο λαός δεν αποφασίζει για την κυβέρνηση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται κατά πολύ από τ’ άλλα κόμματα που είναι υποψήφια για τις Ευρωεκλογές. “ Οι ΑΝΕΛ είμαστε το μόνο εκλεγμένο, στην Ευρωβουλή και στη Βουλή, κόμμα το οποίο δεν ανήκει σε κανένα ευρωπαϊκό κόμμα μέχρι σήμερα και αυτό είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη επιλογή. Διότι τα μεγάλα κόμματα, στα οποία ανήκουν και τα ελληνικά υποψήφια κόμματα, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ανήκει η Ν.Δ., το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει το ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωπαϊκή Αριστερά, έχουν μία κοινή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κοινή αυτή θέση είναι ότι υπηρετούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω της τραπεζικής ενοποίησης, δηλαδή της εφαρμογής του σχεδίου της παγκοσμιοποίησης για κατάργηση των εθνών-κρατών. Αυτό είναι απόλυτα αντίθετο με το όραμα της Ευρώπης που έχτισαν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές. Την Ευρώπη που έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την Ελλάδα στην ΕΟΚ, την Ευρώπη δηλαδή των εθνών-κρατών, όπου τα κράτη της Ευρώπης είναι ίσα... Εμείς λοιπόν διαφωνούμε πλήρως με την πολιτική αυτή την οποία χαράσσουν στο διευθυντήριο των Βρυξελλών... Οι ΑΝΕΛ είμαστε αυτή η φωνή αντίστασης...».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε τη στήριξη του ελληνικού λαού για τις Ευρωεκλογές, γιατί “ δεν θα πρέπει να πέσουμε στη λογική της αντιπαράθεσης και της ακραίας σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων τα οποία επιθυμούν να κάνουν τις Ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, μόνο και μόνο για να οδηγήσουν στην πόλωση και να εισπράξουν τα ποσοστά. Δεν αποφασίζει για την κυβέρνηση ο ελληνικός λαός στην ημέρα των Ευρωεκλογών, στις 26 Μαΐου. Αποφασίζει για το ποιους ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα....».

Ο Έβρος και η Θράκη προτεραιότητά μας

“ Για μας η Θράκη και ο Έβρος είναι η προτεραιότητά μας... Εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδος, εδώ έχουμε την υποχρέωση όλοι να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, στη Θράκη και ιδιαίτερα στον Έβρο”, σημείωσε ο κ. Καμμένος. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Έβρος έχει αλλάξει την τελευταία τετραετία. “ Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ήδη στο ενεργειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και από δω θα γίνεται η κύρια τροφοδοσία, με φυσικό αέριο, μέσω των αγωγών, όλης της Δυτικής Ευρώπης...Παράλληλα, έχει γίνει η Αλεξανδρούπολη το κύριο λιμάνι εισόδου των νατοϊκών δυνάμεων για όλα τα Βαλκάνια. Αυτό παρέχει μία ιδιαίτερα σημαντική θωράκιση για την ασφάλεια, του Έβρου, της Θράκης και της χώρας μας... Επίσης μία προτεραιότητα που θα πρέπει από εδώ και πέρα να δούμε είναι η προτεραιότητα της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σαν πύλη συνέχειας του περίφημου Δρόμου του Μεταξιού. Είναι σημαντικό ότι προχωρούν οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και παράλληλα ετοιμάζεται μία πολύ μεγάλη συμφωνία για την ανακατασκευή, το ξαναχτίσιμο της Συρίας και του Ιράκ. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ λιμανιών της Βορείου Ελλάδος και της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και της Βόρειας Αφρικής και η Αλεξανδρούπολη πρέπει ν’ αποκτήσει ένα μεγάλο κομμάτι απ’ αυτό”.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και στις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου. “ Είναι σημαντική η απόφαση που πάρθηκε για την ενίσχυση της Εθνοφυλακής και αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνοφυλακής είναι οι καλύβες στον Έβρο». Διεμήνυσε «να μην τολμήσει κανείς να προσπαθήσει να αλλοιώσει την ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ελληνικών Ε.Δ., όπου έχουν καταστήσει τις καλύβες του Έβρου, προκεχωρημένα φυλάκια της Εθνοφυλακής...».

Σε ότι αφορά στο έργο που επιτελέσθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί της υπουργίας του, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για αναβάθμιση της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο και τα νησιά «όχι μόνο από μόνιμο προσωπικό, ιδιαίτερα από στρατεύσιμους... Δεν υπάρχει πλέον κανένας στρατιώτης που να μην περάσει είτε από τον Έβρο, είτε από τα νησιά» που δίνει, όπως είπε τη δυνατότητα στους στρατεύσιμους να υπηρετήσουν με ισονομία. Αναφορά έκανε και στη δημιουργία κατοικιών στην περιοχή για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από την Παρασκευή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών και συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του κινήματος, Παναγιώτη Σγουρίδη και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές των ΑΝΕΛ Καρίμι Μασούντ, Αγγελική Καραθανάση, Γιάννη Γκουσμπουνάρη, Βαγγέλη Σπανό και Νίκο Πελεγίνη.