Skip to main content

Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης, δημοψήφισμα για Πρέσπες

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την κυβέρνηση και ζήτησε ξανά δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση, εξαιτίας της διαφωνίας των δύο εταίρων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν από ένα κίνημα που είπε «όχι» στο δεύτερο μνημόνιο όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μετατρέψει τη ΝΔ σε βοηθό συνήγορο του ΠΑΣΟΚ ξεχνώντας τις μέχρι τότε θέσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

«Ξεκινήσαμε με ένα κίνημα χωρίς χρηματοδότηση ήρθαν πολίτες της κεντροδεξιάς, του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων της μεταπολίτευσης. Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό όπως οι ΑΝΕΛ», είπε στη συνέχεια και σημείωσε ότι «οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά την ψυχή των πολιτών που βρεθήκαμε μαζί».

«Μία από τις θέσεις που πήραμε εντολή να κρατήσουμε ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας και αυτό καλούμαστε σήμερα να εκτελέσουμε σαν λαϊκή εντολή σε μία στιγμή που σαν κυβερνητικό εταίρος πρέπει να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι».

Για αυτόν τον λόγο και μόνο ανακοίνωσα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση την οποία πονάμε και που για πρώτη φορά έδωσε ελπίδα στους Ελληνες και συγκρούστηκε με τη διαφθορα. Αλλά μια κυβέρνηση στην οποία αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να ανατρέπουμε την ψυχή του ίδιου του κινήματος.

Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή. 

Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λέμε «όχι» γιατί σε αυτήν υποκρύπτεται η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα: «Δεν πρόκειται για τη Μακεδονία που έχουν πέσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί να κρατήσουμε την καρέκλα. Τώρα ήρθε η ώρα να δώσουμε την καρέκλα και να σπάσουμε την καρέκλα».

Ζήτησε ακόμα μια φορά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει από υπερευαισθησία στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ακόμα πως ο ίδιος, ο Κώστας Κατσίκης καθώς και η Μαρία Κόλλια Τσαρούχα δεν θα δώσουν την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση, γεγονός που  - όπως διευκρίνισε - δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσει νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση και στα οποία θα συμφωνεί η παράταξη της οποάςι ηγείται.

Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμα πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει από υπουργούς όλα τα μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώ αναφέφθηκε στους βουλευτές Βασίλη Κόκκαλη και Έλενα Κουντουρά λέγοντας πως δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Άφησε μάλιστα αιχμές κα΄τα του Κόκκαλη για το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Κίνα. 

Στάση Καμμένου σε περίπτωση πρότασης μομφής

Ερωτηθείς για τη στάση του σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής από τον Κυριάκο Μητοστάκη, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε: «Υπογράφω την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγει και κάνει δημόσια δήλωση ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτεί το όνομα "Μακεδονία". Αλλά ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει προτάσεις μομφής για να δώσει λύσεις που περιέχουν τον όρο "Μακεδονία"».

«Υποδειγματική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ»

«Η συνεργασία με [τον ΣΥΡΙΖΑ] ήταν υποδειγματική», τόνισε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας πως ούτε εκβίασε ποτέ τον πρωθυπουργό, ούτε εκβιάστηκε. «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ζητήσαμε ποτέ θέση δημόσιου τομέα και να το απαιτήσουμε στο μέτρο συνεργασίας. Πολλές φορές κάναμε και πίσω σε πρόσωπα για να μην δημιουργηθούν εντάσεις», ανέφερε.