Skip to main content

Καμμένος: Τσίπρας- Μακρόν συζήτησαν για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Θα υπάρξει διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό με τον πρόεδρο Μακρόν, είπε ο υπουργός Άμυνας.

Τη δυνατότητα κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα των γαλλικών φρεγατών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι «σε υψηλότατο επίπεδο Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα».

«Μόνο αυτή η συνομιλία υπήρχε», υπογράμμισε ο ΥΠΕΘΑ, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος προέδρος φάνηκε θετικός.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό με τον πρόεδρο Μακρόν. Όταν και αν έρθει η ώρα αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Άφησε μάλιστα και αιχμές για δημοσίευμα της Καθημερινής, τονίζοντας ότι «το δημοσίευμα για τις φρεγάτες είχε λεπτομέρειες που δεν ήξερα ούτε εγώ».

Αναφορικά με το ζήτημα αναβάθμισης των F 16 ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε πως υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ. Αναλυτικά ο κ. Καμμένος υπογράμμισε: «οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021».

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.