Skip to main content

Καμπανάκι από ΕΕΘ για την κατάσταση στην αγορά λόγω κορωνοϊού

Η συνεδρίαση αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή του ΔΣ η οποία θα μελετήσει τις προτάσεις όλων των συμβούλων και θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις του ΕΕΘ.

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μέλη του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πολλά μέλη, που πήραν το λόγο σημείωσαν ότι η απαγόρευση λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων, που αποφασίστηκε αρχικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας που ακολούθησε, πάγωσαν την αγορά και σχεδόν εκμηδένισαν την κίνηση σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πλην ελαχίστων. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν ενώ ακόμη περισσότερες θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία και την τοπική οικονομία, σημείωσαν πολλά μέλη του ΔΣ.

Το ΕΕΘ, όπως τόνισε συμπερασματικά και ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης εφιστά την προσοχή της Κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. «Μόνο εάν ληφθούν μέτρα στήριξης θα επιβιώσουμε. Η Κυβέρνηση, από τη στιγμή που εξασφάλισε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές που θα στηρίξουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στη συνέχεια, όταν αρθούν οι απαγορεύσεις, να τις βοηθήσει ξανασταθούν στα πόδια τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Όπως ανακοινώθηκε, η συνεδρίαση αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή του ΔΣ η οποία θα μελετήσει τις προτάσεις όλων των συμβούλων και θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις του ΕΕΘ ώστε αυτές να είναι ουσιώδεις και επεξεργασμένες στη διάθεση της Κυβέρνησης και των οργάνων της Πολιτείας.

Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ακόμη ότι περισσότερα από 250 μέλη του ΕΕΘ επικοινώνησαν με τους επιστημονικούς συμβούλους για να θέσουν απορίες τους και να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της υπηρεσίας ηλεκτρονικής συμβουλευτικής, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιάννη Δόβελου και Γιάννη Σωπασή.

Η υπηρεσία αυτή θα συνεχιστεί καθημερινά (εκτός Παρασκευής), τις ώρες 12 μ – 2 μ.μ. στα τηλέφωνα 2310- 271488 και διαδικτυακώς στο Facebook του ΕΕΘ.

Το ΔΣ επικύρωσε την απόφαση του Προέδρου για χορηγία 200.000 ευρώ προς νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον Κορονοϊό, διαδικασία που θα προχωρήσει μόλις αρθούν τα γραφειοκρατικά και νομικά κωλύματα.

Τέλος, έγινε η γνωστοποίηση των νέων Επιτροπών του ΔΣ, μέσα από τις οποίες θα οργανωθεί καλύτερα η δουλειά και η παρέμβαση του ΕΕΘ στις επιμέρους θεματικές.