Skip to main content

Καμπανάκι από ΠΕΔΚΜ για νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα κουνούπια ίσως παρατηρηθεί η εμφάνιση κρουσμάτων έως τον Οκτώβριο, είπε ο σύμβουλος της ΠΕΔΚΜ.

Καμπανάκι για νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, όχι όμως με την ίδια ένταση κρούει ο σύμβουλος ανάπτυξης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και γεωπόνος Λάζαρος Παρασκευαΐδης.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 47 κρούσματα και τρεις θάνατοι.

Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ.

Όπως τόνισε όμως ο κ. Παρασκευαΐδης, «αν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα κουνούπια, δηλ. ζέστη και υγρασία, ίσως παρατηρηθεί η εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, κυρίως σε νέες περιοχές».

Σύμφωνα με τον γεωπόνο «η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη, ενώ μέχρι την Τρίτη θα ξεκαθαρίσει το φαινόμενο». «Από αυτές τις ημέρες θα δούμε εάν θα έχουμε ύφεση του φαινομένου ή όχι», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το φαινόμενο της επιδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί ο ιός έχει εγκατασταθεί από το 2010 στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι τα μέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Κάλεσε τους κατοίκους να λαμβάνουν μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί με τους δήμους έγιναν έγκαιρα οι ψεκασμοί.

«Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή. Ο ιός του Δυτικού Νείλου λόγω των πολλών βροχοπτώσεων από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο. Δεν είχαμε ξανά ζήσει τέτοιο φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε: «Δεν είναι ζήτημα πολιτικών ευθυνών, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν εντατικά, ενώ υπογράμμισε ότι καθαρίζεται και ο χείμαρρος του Δενδροποτάμου, που είναι κοντά στον οικιστικό ιστό. «Μετά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα βαδίσουμε σε ύφεση του φαινομένου», εκτίμησε.