Skip to main content

Καμπανάκι από Τάσιο για τις συνέπειες του προσφυγικού στον τουρισμό

Μπορεί το κλίμα για την Ελλάδα να παραμένει θετικό, ωστόσο υπάρχουν κάποια «καμπανάκια» κινδύνου τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος

Το θέμα της φορολογίας, της κατάρρευσης της Thomas Cook, καθώς και του προσφυγικού έθιξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, στον χαιρετισμό του στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Ομοσπονδίας που πραγματοποιείται σήμερα στο πλαίσιο της Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του ο κ. Τάσιος ανέφερε πως παρότι το κλίμα για την Ελλάδα παραμένει θετικό υπάρχουν κάποια «καμπανάκια» κινδύνου στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε ο τουρισμός να έχει θετική πορεία.

«Το τουριστικό μας προϊόν διατηρεί την ελκυστικότητά του και τη δυναμική του, με σοβαρές διαφοροποιήσεις όμως, ανάμεσα στις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας. Και εδώ είναι το πρώτο σημείο που πρέπει να σκύψουμε με προσοχή και να δούμε τα μεγάλα ζητήματα των υποδομών σε όλη τη χώρα. Το “καμπανάκι” χτύπησε, αλλού πιο δυνατά, αλλού λιγότερο, όμως θα πρέπει να το ακούσουμε. Ανύπαρκτες ή φθίνουσες υποδομές απειλούν σοβαρά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο γεγονός της κατάρρευσης της Thomas Cook ευχαριστώντας μάλιστα τον υπουργό για τη συμπαράσταση που έδειξε εκείνη τη στιγμή στους ξενοδόχους. Όπως είπε όμως, παρότι ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, έμειναν πίσω και πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να γίνουν καθώς σκόνταψαν στη χρόνια παθογένεια των συναρμοδιοτήτων.

Ο κ. Τάσιος δεν δίστασε να θίξει ξανά και το θέμα της φορολογίας. «Χρειάζεται γενναία ελάφρυνση. Έγινε μια καλή αρχή με το ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Πρέπει, το λέμε και το ξαναλέμε, να καταργηθεί ο φόρος διαμονής. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν και καλές ιδέες και καλές προτάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με περισσότερη ευελιξία, την οποία απαιτούν οι καιροί. Για να συνεχίσει το ξενοδοχείο να δημιουργεί δουλειές και εισοδήματα», υπογράμμισε καλώντας τον κ. Θεοχάρη να «απελευθερώσει το ελληνικό ξενοδοχείο».

Τέλος, ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στο προσφυγικό και σημείωσε πως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι γειτόνων ανταγωνιστών είναι το αίσθημα ασφάλειας που χαρίζει. «Το μεταναστευτικό αν και δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό, μπορεί να έχει πολύ... ελληνικές συνέπειες, αρνητικές για την ασφάλεια αλλά και για την εικόνα της χώρας. Χρειάζεται μια καλά ισορροπημένη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησίας. Και δεν σας κρύβω κύριε υπουργέ, την αγωνία μου, όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος συνάδελφός σας, χαρακτηρίζει μη διαχειρίσιμη την κατάσταση» είπε τέλος ο πρόεδρος.

Διαβάστε εδώ: Χρυσοχοΐδης για μεταναστευτικό: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα