Skip to main content

Καμπανάκι από τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ για τη διάλυση του οργανισμού

Χωρίς χρηματοδότηση, αλλά και χωρίς διοίκηση βρίσκεται εδώ και δύο μήνες το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), του κρατικού φορέα συμβουλευτικής και έρευνας σε θέματα ορυκτών πλούτων, κρούουν οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο.

Όπως εξήγησαν σε σχετική συνέντευξη Tύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, o ρόλος του Ινστιτούτου είναι να αναζητεί ορυκτές ύλες σε όλη τη χώρα, και να συμβουλεύει την πολιτεία σχετικά με το τι υπάρχει, πόσο αξίζει και πώς μπορεί η πολιτεία να το διαχειριστεί. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, παρά την υποχρηματοδότησή του, ασκεί εδώ και πολλά χρόνια σπουδαία ώθηση στην γεωλογική επιστήμη στην Ελλάδα. «Το ΙΓΜΕ ήταν πάντα μπροστά ως υπεύθυνο σώμα για να δίνει απαντήσεις και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Κεντρικής Μακεδονίας, Μίλτος Νυμφόπουλος.

Το ΙΓΜΕ, που μετρά πάνω από 80 χρόνια δραστηριοποίησης και έρευνας στην Ελλάδα, εντάχθηκε με απορρόφηση στο νεοϊδρυθέν ΕΚΒΑΑ (Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης), με όνομα Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) το 2011. Τέσσερα χρόνια μετά, επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη, επανασυστάθηκε και συνέχισε να λειτουργεί, ωστόσο από τότε έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία. «Παρά τις υποσχέσεις των υπουργών, το ΙΓΜΕ δεν έχει χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους και δεν έχει οριστεί νέα διοίκηση, αφού η υπάρχουσα παραιτήθηκε προ δύο μηνών, λόγω της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ για την υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών εφετειακών αποφάσεων βάσει προηγούμενης αμετάκλητης απόφασης Αρείου Πάγου, για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενους του Ινστιτούτου», εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Μαυρογιάννης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Χάρης Σμυρνιώτης, επανέλαβε πως απαιτείται υπουργική παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση του Οργανισμού.

Ασφαλώς, απότοκο της υπολειτουργίας του Ινστιτούτου είναι να έχουν παγώσει αρκετά έργα που ήταν σε εξέλιξη. Κατόπιν αυτών, οι εργαζόμενοι ζητούν να παύσει η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του φορέα, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και να οριστεί νέα διοίκηση προκειμένου να συνεχιστεί το ερευνητικό έργο του Οργανισμού. Για το σκοπό αυτό, σκοπεύουν να προσωρήσουν σε κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα, απευθυνόμενοι προς το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση.