Skip to main content

Καμπανάκι γιατρών: Κάντε τρίτη δόση, να μην γίνουν τα νοσοκομεία μονοθεματικά

Συνεχώς κλιμακούμενη είναι η πίεση στο ΕΣΥ με τους ασθενείς κορωνοϊού συνεχώς να αυξάνονται - Η εικόνα των νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι συνεχώς κλιμακούμενη, αυξάνονται οι διασωληνώσεις λόγω κορωνοιού ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κοινωνική ζωή οπότε υπάρχουν και άλλες αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία, για παράδειγμα λόγω ατυχημάτων, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3 ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

«Δεν θέλουμε να γίνουν τα νοσοκομεία μονοθεματικά», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει στο σημείο του περσινού Νοεμβρίου, ωστόσο το νοσοκομείο Άγιος Παύλος έχει μετατραπεί σε κόβιντ νοσοκομείο, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και γεμίζουν και άλλες αίθουσες που μπορούν να νοσηλεύσουν διασωληνωμένους ασθενείς, όπως είναι τα χειρουργεία.

Σχετικά με το κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα, ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα θέλησης των γιατρών. Πολλοί παρακολουθούν ασθενείς στο σπίτι, ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στα νοσοκομεία.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο διευθυντής παθολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Γιώργος Νταλέκος εκτίμησε πως η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη και για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες ακόμη σημείωσε πως όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και υπάρχουν και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Εξήγησε ότι νοσηλεύεται ένα ποσοστό 20% εμβολιασμένων πολιτών, καθώς επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και για αυτό είναι σημαντική η αναμνηστική δόση. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του να χορηγηθεί πιο σύντομα. 

Ωστόσο όπως σημείωσε, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η επιτροπή Εμβολιασμού. Αναφερόμενος στη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Νταλέκος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.