Skip to main content

Καμπανάκι ΚΕΕΛΠΝΟ για εισαγωγή κρούσματος πολιομυελίτιδας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα, με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό μεταναστών από τη Συρία.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα, με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με νέες προκλήσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία και στο πλαίσιο αυτό προάγονται δράσεις και συνεργασίες για την καλύτερη αντιμετώπισή τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, με αφορμή την πρώτη επιστημονική συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας από διάφορες χώρες για την προστασία των πληθυσμών από υγειονομικές απειλές, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο, 9-10 Μαΐου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτη Ευσταθίου, όλοι οι Σύριοι μετανάστες κάτω των 18 ετών που φιλοξενούνται στα κέντρα κράτησης θα εμβολιάζονται.

Επίσης, το ΕΚΕΠΥ προχωρά στην ίδρυση ιατρείων σε όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ελέγχονται υγειονομικά οι φιλοξενούμενοι σε αυτά και ήδη έχουν προσληφθεί τα πρώτα 90 άτομα για τη στελέχωση των ιατρείων.

Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν το 1996 σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων.

Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα και η εξάλειψη αυτή οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού (>95%) και στη συστηματική επιτήρηση της Πολιομυελίτιδας - Οξείας Χαλαρής Παράλυσης που διενεργεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).