Skip to main content

Ρέματα Ευκαρπίας: Λεφτά υπάρχουν από το 2014 αλλά τα έργα δεν έγιναν

Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει απευθύνει αλλεπάλληλα έγγραφα προς τo αρμόδιο υπουργείο για τα ρέματα και για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Οι εικόνες καταστροφής στην περιοχή των Ανθοκήπων, στην Ευκαρπία, μετά την έντονη βροχόπτωση, έφεραν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα την κατάσταση που επικρατεί με τους χειμάρρους και τα ρέματα.

Πριν από περίπου δύο μήνες, στα τέλη Ιουλίου, ο δήμος Παύλου Μελά με έγγραφό του προς το υπουργείο Υποδομών έκρουσε για άλλη μια φορά καμπανάκι, καθώς η περιοχή του ανήκει στη ζώνη υψηλού κινδύνου πλημμυρών.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο τελευταίο έγγραφο που εστάλη τον Ιούλιο του 2019, «εδώ και 15 χρόνια έχει εκκινήσει η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης "Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων δήμων Πεύκων και Πολίχνης", με στόχο τη διευθέτηση σειράς χειμάρρων με κύριο τον χείμαρρο Ξηροποτάμου».

Παράλληλα, από το 2014 έχει εγκριθεί διάθεση πίστωσης ύψους 900.000 ευρώ με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου για εργασίες καθαρισμού και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε ρέματα και χειμάρρους που εμπίπτουν στα όρια του δήμου Παύλου Μελά. Το αντικείμενο του έργου αφορούσε τον γενικό καθαρισμό, συντήρηση και κατασκευή μικρών τεχνικών έργων στο χείμαρρο Ασημάκη, καθώς και στον καθαρισμό των ρεμάτων Ξηροποτάμου και Ευκαρπίας.

Επίσης, τότε είχε εγκριθεί και η διάθεση πίστωσης ποσού 3,8 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή δικτύου ομβρίων στην περιοχή της Νικόπολης. Ωστόσο, έως σήμερα, δηλαδή επί πέντε συνεχή έτη, όλες αυτές οι ενέργειες είχαν σκαλώσει στη γραφειοκρατία, παρά τις έγγραφες παρεμβάσεις του δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο.

«Υπάρχουν ρέματα στην περιοχή μας, που με τα δικά μας μέσα, δεν μπορούμε να μπούμε για να τα καθαρίσουμε», ξεκαθαρίζει μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Σάκης Λαζαρίδης. Παρόλα αυτά ο δήμος προχωρά σε καθαρισμούς ρεμάτων, αν και δε είναι της αρμοδιότητάς του, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων ξεκαθαρίστηκε από το 2018 και πλέον είναι των περιφερειών. Μετά τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα στην Ευκαρπία, αρμόδιοι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσαν στους Ανθόκηπους, μισθώνοντας ακόμα και μηχανήματα για τον καθαρισμό της περιοχής. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, μετά από διαγωνισμό έχει αναδειχθεί εργολάβος, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Ο Δήμος έχει απευθύνει αλλεπάλληλα έγγραφα προς τις διοικήσεις του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Σε όλα τα έγγραφα η δημοτική αρχή υπογράμμιζε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο καθαρισμός τους και η αντιπλημμυρική οχύρωση της περιοχής καθώς και η κατασκευή ομβρίων στη Νικόπολη.

Μέσα από την περιοχή του δήμου Παύλου Μελά διέρχεται ένας μεγάλος αριθμός ρεμάτων και παραποτάμων που ανήκουν κυρίως στο λεγόμενο «Δενδροπόταμο». Τα ρέματα, σύμφωνα με τον δήμο, περνούν μέσα από κατοικημένες περιοχές, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους.