Skip to main content

Καμπανάκι κρούουν οι οίκοι αξιολόγησης για ενδεχόμενο Brexit

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν αρνητική για την οικονομία της χώρας, προειδοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης.

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν αρνητική για την οικονομία της χώρας, όπως προειδοποιούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Fitch.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Moody's επισημαίνει πως σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, ενδέχεται η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Βρετανίας, ενώ από την πλευρά του, ο Fitch υπογραμμίζει πως η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις βρετανικές εξελίξεις θα μπορούσε να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να υπονομεύσει τις επενδύσεις. Σημειωτέον πως η Βρετανία αξιολογείται με "Aa1" από τον Moody's και με "AA+" από τον Fitch.

Όπως συγκεκριμένα σημειώνει η αντιπρόεδρος του Moody's, Kathrin Muehlbronner, μία απόφαση αποχώρησης της Βρετανίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Πιέσεις συνεχίζει να δέχεται και σήμερα η στερλίνα, προσεγγίζοντας τα χαμηλά επταετίας, στον "απόηχο" της είδησης πως ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson - ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Βρετανία - θα εκστρατεύσει υπέρ του Brexit, κόντρα στον πρωθυπουργό της χώρας, David Cameron.

Ο οίκος Moody's συνεχίζει, τονίζοντας πως ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. θα οδηγούσε σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που θα επηρέαζε αρνητικά τις επενδύσεις, ενώ θα αποτελούσε και ένα σημαντικό "βάρος" για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής, καθώς θα καλούνταν να επαναδιαπραγματευθούν τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. και άλλες χώρες, αλλά και να αναθεωρήσουν την πολιτική και σε άλλα επίπεδα, όπως στο σκέλος της μετανάστευσης.

Ο Fitch που δεν προβλέπει εντούτοις αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., επεσήμανε πως η αβεβαιότητα για την πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές θα ήταν επιβαρυντικός παράγοντας για το επενδυτικό αίσθημα, κάτι που θα ωθούσε τη χώρα σε διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. προκειμένου να εγκαταστήσουν μία νέα σχέση μεταξύ τους.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες από 100 βρετανικές εταιρείες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ανακοινώνοντας τη στήριξή τους στον Cameron, μέσω ενός γράμματος που δημοσιεύθηκε από τους Times του Λονδίνου, το οποίο και περιλαμβάνει τις υπογραφές κορυφαίων στελεχών εταιρειών όπως είναι η Rio Tinto, η HSBC, η AstraZeneca, η Royal Dutch Shell και η Goldman Sachs.