Skip to main content

Ηχηρό καμπανάκι: Σε σημείο χωρίς επιστροφή πλησιάζει η Νέα Παραλία

Τι συζητήθηκε στη δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα της Νέας Παραλίας - Από την εκδήλωση απουσίαζαν εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου.

Σε σημείο χωρίς επιστροφή πλησιάζει η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως προειδοποίησε ο αρχιτέκτων του έργου, Πρόδρομος Νικηφορίδης, στην τοποθέτησή του κατά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, με θέμα την επανεκκίνηση της Νέας Παραλίας στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. 

Ο κ. Νικηφορίδης έκανε μια εκτενή παρουσίαση των προβλημάτων της Νέας Παραλίας, τα οποία προέκυψαν λόγω ελλειπούς συντήρησης. 

Συγκεκριμένα, μίλησε για το πράσινο των πάρκων που έχει γίνει κίτρινο από την ξεραϊλα, τα συντριβάνια που δεν δουλεύουν επειδή έχουν καεί οι αντλίες αλλά και τα φώτα που δεν ανάβουν καθώς οι περισσότεροι λαμπτήρες έχουν καεί και κλαπεί. «Ό,τι καίγεται τη Νέα Παραλία, δεν αποκαθίστεται», σημείωσε με σαρκαστικό τόνο ο ίδιος. Μάλιστα έδειξε φωτογραφίες από το πριν και το τώρα της Νέας Παραλίας, στις οποίες απεικονίζεται ξεκάθαρα η απαξίωση του έργου.

Μετά την τοποθέτηση του αρχιτέκτονα, τον λόγο πήραν παρευρισκόμενοι πολίτες, δημοτικοί σύμβουλο και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι μίλησαν αρκετή ώρα για το ζήτημα του κόστους της συντήρησης αλλά και τη στάση της διοίκησης του δήμου απέναντι στο έργο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως από την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των «Φίλων της Νέας Παραλίας», απουσίαζαν εκπρόσωποι της διοίκησης, παρότι - όπως υποστήριξε ο κ. Νικηφορίδης - είχαν ενημερωθεί νωρίτερα και είχαν προσκληθεί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλιας, σημείωσε πως το πρόβλημα συντήρησης των έργων είναι ένα πρόβλημα που δεν εντοπίζεται μόνο στη Νέα Παραλία αλλά και στην υπόλοιπη πόλη και έφερε ως παράδειγμα την αλάνα της Τούμπας. Ο ίδιος πρότεινε να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας, ακόμα και με την τοποθέτηση καμερών, αλλά και να δοθεί το έργο της συντήρησης σε ιδιώτες, μέσω εργολαβιών διάρκειας τεσσάρων ετών, υπό την επίβλεψη του δήμου.

Μιλώντας για τα κόστη συντήρησης, ο Ανδρέας Κουράκης, ο δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος και πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη, υπογράμμισε πως υφίσταται γραφείο συντήρησης της Νέας Παραλίας το οποίο μπορεί να στελεχωθεί και να τροφοδοτηθεί μέσω της μίσθωσης των περιπτέρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν μισθωθούν τα περίπτερα αλλά και το πάλαι ποτέ Ιnternι, «η μαύρη τρύπα της Παραλίας», τότε τα έσοδα θα ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα ακούστηκε και από τον Θεοχάρη Ζάγκα, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας ο οποίος πρότεινε την υιοθεσία ενός πάρκου από το τμήμα δασολόγων του ΑΠΘ, ως παράδειγμα ενεργοποίησης των πολιτών για τη φροντίδα της Νέας Παραλίας.

Τον λόγο πήρε ακόμα ο Σωκράτης Δημητριάδης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος των «Εντάξει», ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τη διοίκηση Μπουτάρη ότι κάνει συστηματικό πόλεμο κατά της Νέας Παραλίας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Ζέρβας και Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας και ο αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Ταχιάος.