Skip to main content

Καμπανάκι Σάββα Χαλιαμπάλια για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης

«Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ασθένεια covid-19 είναι δύσκολη αλλά αύριο θα είναι ακόμη δυσκολότερη», αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σάββας Χαλιαμπάλιας για την επόμενη μέρα του κορωνοϊού. Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών επισημαίνει ότι η μετά covid εποχή δεν θα έλθει ούτε εν μία νυκτί αλλά και ούτε θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

«Βέβαια, οι προοπτικές για την Ελληνική οικονομία φαίνονται ότι είναι ευοίωνες. Αλλά μη ξεχνάμε ότι το τοπίο όπως το ξέραμε προ covid έχει πλέον αλλάξει. Από την μία, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις. Από την άλλη, η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης να επιταχυνθούν κάποιες αλλαγές που διαφορετικά θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο να καθιερωθούν στην καθημερινότητα μας. Η γιγάντωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις κατ' οίκον παραδόσεις στους καταναλωτές, η ραγδαία εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την απίστευτη εξέλιξη των μπαταριών τους όπως και η είσοδος του 5G δημιουργούν ένα νέο διαφορετικό περιβάλλον που αν μη τι άλλο θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να το κάνουμε σύμμαχο μας και όχι εχθρό μας» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε ένα κράτος που προωθεί αυτές τις εξελίξεις. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τιμολόγηση, υπεύθυνες δηλώσεις, αιτήσεις και επικοινωνία με ηλεκτρονικό τρόπο, είναι μερικές από τις πολλές εφαρμογές που ήδη έχουν μπει στην ζωή μας. Θα πρέπει λοιπόν οι επιχειρήσεις να φροντίσουν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα στο καινούργιο περιβάλλον που έχει ήδη διαμορφωθεί για να μπορέσουν να προσαρμοστούν. Γιατί το ξέρουμε και από τη φύση: Ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Η επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα μετά την λήξη της πανδημίας θα είναι και αργή αλλά και το τοπίο διαφορετικό. Πιστεύω ότι όσοι δεν πάρουν σοβαρά αυτές τις αλλαγές και δεν προσαρμοστούν θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες» σημειώνει.

«Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ασθένεια covid-19 είναι δύσκολη αλλά αύριο θα είναι ακόμη δυσκολότερη. Όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση η οικονομία δεν θα επανέλθει αμέσως στα επίπεδα που βρισκόταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα» επισημαίνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε επιδοτούμενο ευρώ σήμερα αντιστοιχεί ισόποσο αυριανό φόρο. Και βέβαια όλα αυτά τα χρήματα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα ως οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα πρέπει να πληρωθούν. Μιλάμε για τα χρέη που δημιουργήθηκαν αυτήν την περίοδο, είτε πρόκειται για δάνεια, είτε για επιστρεπτέες προκαταβολές, είτε για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν αναβληθεί κ.α.» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Τέλος τονίζει ότι: «Μια μέρα, η κεντρική διοίκηση θα λογοδοτήσει στους δανειστές μας,μετά τα υψηλά οικονομικά ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και τις κολοσσιαίες αγορές για την άμυνα. Για αυτό θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως».