Skip to main content

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν τον εμβολιασμό

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε περιστατικά πολιτών που λαμβάνουν αντιπηκτικά φοβούμενοι θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Σε περιπτώσεις ατόμων που πριν τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, υπό τον φόβο θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αναφέρθηκε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Όπως είπε, είναι λάθος να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα πριν τον εμβολιασμό, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν χωρίς ιδιαίτερη πρόληψη.

Μιλώντας για τις αναφορές των θρομβοεμβολικών επεισοδίων, τόνισε πως η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές εισηγήσεις του EMA και του ΠΟΥ, που έχουν αποσυνδέσει τα επεισόδια αυτά με το εμβόλιο.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να θεωρήσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση αυτών των επεισοδίων, που είναι και μικρός αριθμός ανά χώρα, με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμάκων Επαγρύπνησης του ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του EMA και του ΠΟΥ καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19».

Επομένως, συνέχισε, «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται σταθερά, με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της επιδημίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρέπεμψε στη δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τόνισε: «Ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ, χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ενέκρινε και είναι αρμόδιος να αποφασίσει την απόσυρση ή μη του εμβολίου».

Ερωτηθείς για το αν κάποιος πολίτης έχει το δικαίωμα επιλογής εμβολίου, εφόσον δεν θελήσει να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα ενωθούν τα συστήματα δήλωσης εμβολιασμού και συνεπώς ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει το εμβόλιο που θα κάνει, ωστόσο, ανέφερε πως χρειάζονται οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε περίπτωση που ένας πολίτης έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση από συγκεκριμένο εμβόλιο.

Από την πλευρά της η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κανείς ότι συστήνεται να γίνει το εμβόλιο μιας άλλης εταιρείας, αν και υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα και μάλιστα στην Αγγλία που κάνουν αυτή τη μείξη χρησιμοποίησης ενός εμβολίου την πρώτη δόση και ενός άλλου για τη δεύτερη» και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη απάντηση.