Skip to main content

Καμπανάκι ύφεσης από το ΑΕΠ

Μπορεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010 να μην αγγίξει τελικώς το -4%, όπως ήταν οι αρχικοί φόβοι, όμως, το γεγονός ότι θα ...φρενάρει στο -3,5% δεν επιτρέπει και ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Μπορεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010 να μην αγγίξει τελικώς το -4%, όπως ήταν οι αρχικοί φόβοι, όμως, το γεγονός ότι θα ...φρενάρει στο -3,5% δεν επιτρέπει και ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η ύφεση είναι εδώ, ελαφρώς «αδυνατισμένη», αλλά επικίνδυνη, αν δεν τιθασευτεί. Κι αυτό πλέον είναι το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης συνολικότερα και του υπουργείου Οικονομικών ειδικότερα.

Κι ο λόγος είναι προφανής: Αν η χώρα δεν ξαναπεράσει σύντομα σε φάση ανάκαμψης, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος βαθύτερης ύφεσης, καθώς η κατανάλωση βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, ενώ και το Δημόσιο, στην απέλπιδα προσπάθεια του να βρει έσοδα, καταφεύγει στην τακτική των φόρων.

Όσο όμως οι τελευταίοι αυξάνουν, τόσο μεγαλώνει η ανασφάλεια του πληθυσμού, που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις αγορές του, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση. Πρόκειται περί ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος, όμως, αν δεν ξεκινήσει ο άλλος κύκλος, της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.