Skip to main content

Καμπανάκι από τις Βρυξέλλες για προαπαιτούμενα και μακροοικονομία

Κριτική αναφορικά με τα 16 προαπαιτούμενα που έληγαν το 2018 και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες αναμένεται από εκθέσεις της Κομισιόν.

Σημεία κριτικής για όσα δεν έγιναν αναφορικά με τα 16 προαπαιτούμενα που έληγαν το 2018 αναμένουν κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρχουν στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Η ανακοίνωση της έκθεσης θα γίνει αύριο Τετάρτη από την Κομισιόν, παράλληλα με μία δεύτερη Έκθεση για την Ελλάδα που θα καταγράφει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες να αναμένεται επίσης να είναι "κόκκινη".

Πλέον, από αρμόδια στελέχη θεωρείται ότι το θέμα της απόφασης για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος είναι καθαρά πολιτικό. Η πρώτη εικόνα για την στάση των κρατών – μελών θα φανεί την Πέμπτη στο EWG και εν συνεχεία στο Eurogroup.

Όσο για τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, περιλαμβάνουν από επιπλέον χρόνο έως την 11η Μαρτίου για παρεμβάσεις "προσαρμογής" που θα αποτυπώνονται εκ νέου σε απολογισμό της Κομισιόν και από κείμενο δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς για υλοποίηση τους επόμενους μήνες των μετώπων που έχουν εκκρεμότητες, έως (σε μία ακραία εκδοχή) σκέψεις για αναβολή της απόφασης αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους για τον Απρίλιο.

Το νομοσχέδιο για τον "διάδοχο" του ν. Κατσέλη παραμένει το πιο βασικό μέτωπο, με τις ενστάσεις των δανειστών να παραμένουν στο παρά... ένα της κατάθεσής του στη Βουλή.

Την αρνητική εικόνα συμπληρώνουν ωστόσο και μία σειρά από παρεμβάσεις (λιγνιτικές μονάδες, στελέχωση Δημοσίου κλπ.) που, αν και αποτελούν "ουρές" του 3ου μνημονίου, ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν.

Στην έκθεση της Επιτροπής, παρ' όλα αυτά, θα αναφέρεται και η πρόοδος στην οικονομία, αλλά και η διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση, επίσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της, προωθεί και τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (2020-2023). Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, ο εν λόγω προϋπολογισμός που πρέπει να ψηφιστεί τον Μάιο, αποκαλύπτει την πορεία "λιτότητας", ειδικά σε επενδυτικές δαπάνες αλλά και τις χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις έως και το 2023.

ΚΕΠΕ: Άνοδος ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος

Ειδικά στο αναπτυξιακό πεδίο, ακόμη και η φετινή επίδοση τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση "ποντάρει" σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 2,5%, όταν η Επιτροπή, αλλά και το ΚΕΠΕ (που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας) βλέπουν άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος. Το ΚΕΠΕ κάνει λόγο στο 3μηνιαίο δελτίο του και για τους τριγμούς του αποπληθωρισμού, αλλά και για τις αδυναμίες σε επίπεδο κατανάλωσης και επενδύσεων.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ως "αντίδοτο" για τις καθυστερήσεις στο πεδίο των τραπεζών και του ν. Κατσέλη, επιχειρεί να προωθήσει ταχύτερα τα 2 σχέδια για τα κόκκινα δάνεια. Η πρόταση του ΤΧΣ  βρίσκεται εδώ και ημέρες στα χέρια των θεσμών, ενώ χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να σχεδιάσουν πώς θα συνδεθεί και το σχέδιο της ΤτΕ.

Συναντήσεις είχε όμως και σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών στο γραφείο του χθες το βράδυ και με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.