Skip to main content

Κάμπος Θεσσαλονίκης: Φωτιά στους ορυζώνες από ασυνείδητους αγρότες

Οι συνεταιρισμοί, όπως και ο δήμος, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να πείσουν τους αγρότες να σταματήσουν την καύση.

Η κακή συνήθεια της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων στους ορυζώνες του κάμπου της Θεσσαλονίκης επανήλθε τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας δυσαρέσκεια, τόσο στους κύκλους των αγροτικών συνεταιρισμών, όσο και στον δήμο Δέλτα. Οι συνεταιρισμοί, όπως και ο δήμος, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να πείσουν τους αγρότες να σταματήσουν την καύση των υπολειμμάτων στα χωράφια τους, από την οποία προκαλείται μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και κίνδυνοι καθώς σύννεφα καπνού συχνά φτάνουν ως τον ΠΑΘΕ, προκαλώντας ατυχήματα.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, φέτος τα περιστατικά είναι μεμονωμένα. Ωστόσο, φαίνεται πως ορισμένοι, αρνούνται να συμμορφωθούν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα κάποιοι μεμονωμένοι αγρότες έβαλαν φωτιά στα υπολείμματα των ορυζώνων τους, σε μια μέρα μάλιστα, κατά την οποία είχαν εκδηλωθεί ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι καπνοί να εξαπλωθούν στις γύρω περιοχές.

Τη δυσαρέσκειά του γι' αυτά τα φαινόμενα εκφράζει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης. Όπως ανέφερε στην Voria.gr «πριν από 15 μέρες συγκαλέσαμε ειδική σύσκεψη για το θέμα αυτό στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και τονίσαμε ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές». Σύμφωνα με τον ίδιο «έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική να κάνουν εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες».

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Δέλτα, Φάνης Αλμπάνης, αγρότης και ο ίδιος, σημειώνει ότι «το φαινόμενο έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί. Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι οι οποίοι συνεχίζουν να καίνε τους ορυζώνες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, ακόμη και για τα πρόστιμα". Όπως αναφέρει, πέρα από τα προβλεπόμενα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται από Αστυνομία και Πυροσβεστική, στις συνέπειες περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 3% της επιδότησης που λαμβάνουν οι παραγωγοί, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τονίζει, παράλληλα, ότι ορισμένες από τις φωτιές, δεν αφορούν καύση γεωργικών υπολειμμάτων. "Πρόκειται για επιτήδειους οι οποίες καίνε σκουπίδια, καθώς σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν αρκετές παράνομες χωματερές και μπαζότοποι».

Ο κ. Αλμπάνης εξηγεί ότι «από την πλευρά των Συνεταιρισμών, αλλά και από τον δήμο, έγιναν τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Είχαμε φτάσει στο σημείο οι καπνοί να πνίγουν και τα ίδια τα χωριά μας, ενώ αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών, κάποιες φορές γίνονταν αισθητοί ακόμη και στη Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια των Συνεταιρισμών και του δήμου, έχει αποφέρει αποτελέσματα "αλλά πάντα υπάρχουν και μερικοί ασυνείδητοι", όπως τονίζει.

Εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών αναφέρουν ότι η διαχείριση των γεωργικών υπολειμμάτων στη συντριπτική πλειονότητα των ορυζώνων γίνεται με ορθολογικό τρόπο, δηλαδή με σύγχρονα μηχανήματα (καταστροφείς), χωρίς να χρειάζεται πλέον να καίγονται. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να παρέλθουν κάποια χρόνια καθώς το ύψος της δαπάνης για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων είναι πολύ υψηλό, κυμαίνεται από 100.000 έως και 500.000 ευρώ. «Πλέον, περίπου το 60% με 70% των καλλιεργητών ρυζιού έχουν εξοπλιστεί με νέας τεχνολογίας μηχανήματα», σημειώνει ο κ. Αλμπάνης.

φωτο αρχείου