Skip to main content

Καναδάς: Πάγωμα εμβολιασμών με την AstraZeneca στους κάτω των 55 ετών

Η παύση προτάθηκε από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης για λόγους ασφαλείας. Οι καναδικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την αναστολή χθες

Tη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού ανέστειλε o Καναδάς τη Δευτέρα για άτομα κάτω των 55 ετών, λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να συνδέεται με σπάνιες θρομβώσεις.

Η παύση προτάθηκε από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης για λόγους ασφαλείας. Οι καναδικές περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση στη χώρα, ανακοίνωσαν την αναστολή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από την παροχή εμβολίων AstraZeneca Covid-19 σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους», δήλωσε η Δρ Σέλεϊ Ντικς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανοσοποίησης.

Η κ. Ντικς είπε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι τώρα δυνητικά τόσο υψηλός όσο ένας στους 100.000, πολύ υψηλότερος από αυτόν στον 1 εκατομμύριο κίνδυνο που πιστεύεται προηγουμένως. Τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που ανέπτυξαν έναν σπάνιο θρόμβο αίματος μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρόμβους είναι τόσο υψηλό όσο 40%.

Ο Δρ Τζος Ρέιμερ της ειδικής ομάδας για την εφαρμογή εμβολίων στη Μανιτόμπα δήλωσε, παρά το συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβων στο αίμα που να σχετίζεται γενικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή παρενέργεια έχει παρατηρηθεί κυρίως σε νέες γυναίκες στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρέιμερ είπε ότι ο σπάνιος τύπος θρόμβωσης συμβαίνει συνήθως μεταξύ τεσσάρων και 20 ημερών μετά τη λήψη και τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.

«Ενώ εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα οφέλη για όλες τις ηλικίες υπερτερούν των κινδύνων που δεν αισθάνομαι άνετα με τη λέξη πιθανώς. Θέλω να δω περισσότερα δεδομένα να προέρχονται από την Ευρώπη, οπότε γνωρίζω ακριβώς τι είναι αυτή η ανάλυση κινδύνου-οφέλους », δήλωσε ο Ρέιμερ.

«Αυτό το εμβόλιο είχε όλα τα σκαμπανεβάσματα. Μοιάζει με rollercoaster », δήλωσε η Δρ Κάρολαϊν Κουατς-Θαν, πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανοσοποίηση, όταν ρωτήθηκε εάν τα τελευταία νέα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διστακτικότητα του κόσμου έναντι των εμβολίων.