Skip to main content

Καναδάς: Παραιτήθηκε στενός συνεργάτης του Τζάστιν Τριντό

Ο Τζέραλντ Μπατς, δεξί χέρι και άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη θέση του προσωπικού γραμματέα.

Την παραίτησή του υπέβαλε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα ο πιο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή καταγγελίες περί παρέμβασης του γραφείου του πρωθυπουργού για να αποφευχθεί η παραπομπή σε δίκη της κατασκευαστικής εταιρείας SNC-Lavalin, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζέραλντ Μπατς, δεξί χέρι και άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό, για πολλούς ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη θέση του προσωπικού γραμματέα του πρωθυπουργού του Καναδά. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά πως παρενέβη προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή στη δικαιοσύνη της εταιρείας SNC-Lavalin, που έχει εμπλακεί σ' ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη.

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση πυροδότησαν τη χειρότερη πολιτική κρίση στον Καναδά από την άνοδο του Τριντό στην εξουσία και συνεχίζουν να πλήττουν τους Φιλελεύθερους εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Globe & Mail, το γραφείο του πρωθυπουργού είχε απαιτήσει από την Τζούντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, να επέμβει στην υπόθεση ώστε εισαγγελείς να κλείσουν φιλικό διακανονισμό με την SNC-Lavalin, καναδική εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών, προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι' αυτήν δικαστική διαδικασία.

Κατά την εφημερίδα του Τορόντο, η οποία προχώρησε στις αποκαλύψεις για την υπόθεση πριν από δύο εβδομάδες, η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου, υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων, σε έναν μίνι-ανασχηματισμό. Την περασμένη Τρίτη η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της από την υπουργική της θέση.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μπατς διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ή άλλο  μέλος της κυβέρνησης αποπειράθηκε να επηρεάσει την κ. Ουίλσον-Ρέιμπουλντ. Υποστήριξε ακόμη πως η υπόθεση εκτρέπει την προσοχή από το «έργο ζωτικής σημασίας» που επιτελεί ο Τριντό «εξ ονόματος όλων των Καναδών» και κατά συνέπεια ήταν προς το συμφέρον του πρωθυπουργικού γραφείου ο ίδιος να αποχωρήσει. «Η φήμη μου είναι δική μου ευθύνη. Σ' εμένα επαφίεται να την υπερασπιστώ» πρόσθεσε,

O πρωθυπουργός του Καναδά γνωστοποίησε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπατς, τονίζοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του επέδειξε «ακεραιότητα, ορθοφροσύνη και αφοσίωση». «Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες του και για τη διαρκή φιλία του», πρόσθεσε ο Τριντό μέσω Twitter.

Ο 47χρονος Μπατς γνωρίζει τον Τριντό εδώ και πάνω από 25 χρόνια, από την εποχή που οι δυο τους φοιτούσαν στο McGill University του Μόντρεαλ. Αποκαλείτο από ορισμένους PMGB (αρκτικόλεξο της ειρωνικής έκφρασης «ο πρωθυπουργός Τζέραλντ Μπατς»), λόγω της τεράστιας επιρροής του στον Τριντό.