Skip to main content

Καναδάς: Καταστράφηκε ολοσχερώς ολόκληρο χωριό λόγω καύσωνα

Η φωτιά κατέκαψε τον οικισμό, που βρίσκεται 135 χλμ βορειοανατολικά του Βανκούβερ -«Το μικρό μας χωριό, το Λίτον, χάθηκε», έγραψε μία κάτοικος.

Πάνω από το 90% του Λίτον, του χωριού του Καναδά που κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη θερμοκρασία παραδόθηκε στις φλόγες, με διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για καταστροφή αλλά και πως «το Λίτον χάθηκε».



Ο Μπραντ Βις, βουλευτής της περιοχής δήλωσε στο BBC ότι η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Λίτον της Βρετανικής Κολομβίας και σε γύρω υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ο Τζαν Πόλντερμαν, δήμαρχος του Λίτον, τόνισε στο BBC ότι ήταν «τυχερός που βγήκε ζωντανός», καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους. Η φωτιά κατέκαψε τον οικισμό, που βρίσκεται 135 χλμ βορειοανατολικά του Βανκούβερ. 

Εκτός από τον πρωτοφανή καύσωνα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων στη Βρετανική Κολομβία, πυρκαγιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της περιοχής και οι αρχές εκκένωσαν πολλά χωριά.



«Το μικρό μας χωριό, το Λίτον, χάθηκε», έγραψε μία κάτοικος στο Facebook. Τα μόνα που πρόλαβε να πάρει μαζί ήταν μία βαλίτσα και ένα μαξιλάρι και η τσάντα της. Το βράδυ της Τετάρτης, σε γειτονικές περιοχές, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, όπως μεταδίδει ο Guardian.

«Η κατάσταση των πυρκαγιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή τη στιγμή. Οι ομάδες εκτάκτων περιστατικών κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους κατοίκους του Λίτον», σχολίασε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Βρετανική Κολομβία, Τζον Χόργκαν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το κύμα καύσωνα συνεχίζει να μετακινείται προς τα ανατολικά, στο κέντρο του Καναδά. Εκτός της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για καύσωνα εξέδωσαν οι αρχές για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν, Μανιτόμπα, όπως και για ένα τμήμα των βορειοδυτικών περιφερειών και στα βόρεια του Οντάριο.

Πηγή: Guardian, BBC