Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
x

ΚΑΝΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή - Κανένα αεροσκάφος δεν περνάει από τον εναέριο χώρο της.

Σε πλήρη εφαρμογή έχουν τεθεί οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλουν στη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» σε αεροσκάφος της Ryanair.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέβασε στο twitter μία εικόνα από γνωστή εφαρμογή που καταγράφει τις πτήσεις των αεροσκαφών. Σε αυτή φαίνεται ξεκάθαρα πως ενώ σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη πτήσεις, πάνω από τη Λευκορωσία δεν πετάει κανένα αεροσκάφος. Μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ συνοδεύει τη φωτογραφία με το σχόλιο «Η Ευρώπη εν δράσει».

Οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις Αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

-Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.

-Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατόν, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.  

-Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, γι' αυτόν τον σκοπό.
   
-Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.  

-Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ