Skip to main content

Γυρνούν την πλάτη οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ - Δύο ευρώ καθαρά η επίσκεψη

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για «εξευτελιστικές αμοιβές». Φυγή 1.800 γιατρών στο εξωτερικό από τη Θεσσαλονίκη.

Ούτε το 30% των γιατρών της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει ενδιαφέρον για να υπογράψει νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί πρόθυμοι, μετά από 11 χρόνια σπουδών και πιθανότατα πολυετή επαγγελματική εμπειρία, να δεχθούν να πληρώνονται με 2 ευρώ την επίσκεψη.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι ο ιατρικός κλάδος έχει απέναντί του «ένα κράμα μνημονιακής ανέχειας και αριστερού δογματισμού».

«Σήμερα, 31 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από πλευράς γιατρών, για την υπογραφή νέων συμβάσεων, ετήσιων, με τον ΕΟΠΥΥ και είναι βέβαιο ότι δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από συναδέλφους και αυτό γιατί οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές. Ζητούν από τους γιατρούς να δεχθούνε για αμοιβή, καθαρή, τα 2 ευρώ ανά επίσκεψη, να δεσμευτούνε οι γιατροί ενηλίκων ότι θα έχουν στην ευθύνη τους 2.250 άτομα στα οποία θα διαθέτουν ανά επίσκεψη μόλις 15 λεπτά της ώρας και, να δέχονται τους ασθενείς τους, στο χρόνο που τους αναλογεί σε όλο το έτος, μόλις για 1,7 επισκέψεις».

Θεωρητικώς, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας θα εξυπηρετείται και από τα ΤΟΜΥ, μόνο που και για αυτά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους γιατρούς με αποτέλεσμα «αντί για 20 να έχουν γίνει μόλις τρία».

«Ζητούν από τους γιατρούς- Γενικούς, Παθολόγους - να δεχθούν μεικτές αμοιβές, μηνιαίως 1.700 ευρώ και, οι παιδίατροι, 1.500 ευρώ.  Με αυτές τις μεικτές αμοιβές των 1.700 ευρώ θα πρέπει Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι, να έχουν στην ευθύνη τους 2.250 ενήλικα άτομα και να διαθέτουν καθημερινά, για την εξυπηρέτησή τους στο πλαίσιο της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, 4 ώρες. Υποθετικά, ο γιατρός που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορεί να κάνει και ελεύθερο ιατρείο, μόνο που δεν θα υπάρχει πληθυσμός που να μην καλύπτεται από τα ΤΟΜΥ, στην επόμενη διετία και σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε γιατρούς με έσοδα εξευτελιστικά και, τους πολύ γνωστούς, τους καλοπληρωμένους, που φυσικά δεν θα μπούνε στο σύστημα, αφού θα απευθύνονται στην πελατεία των εχόντων υψηλά εισοδήματα».

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. εξηγεί μάλιστα πώς ο γιατρός που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ θα καταλήξει στα 2 ευρώ την επίσκεψη.

«Από τα 1.700 ευρώ, αν αφαιρεθεί το τέλος επιτηδεύματος 50 ευρώ – μοιρασμένο σε μηνιαίες δόσεις- αν αφαιρεθούν άλλα 400 ευρώ σαν κόστος συντήρησης του ιατρείου, ποσό πολύ μικρό με τα δεδομένα της αγοράς, αν υπολογισθούν κρατήσεις 30% για ΕΦΚΑ και φόρος εισοδήματος της τάξης του 20%, γιατί το εισόδημα θα είναι μικρό, τότε αυτός ο γιατρός θα έχει καθαρά έσοδα από τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ 650-700 ευρώ το μήνα. Στα κόστη δεν υπολογίζουμε τη δαπάνη για την απασχόληση γραμματέα που κανονικά χρειάζεται αφού θα πρέπει να τηρεί ηλεκτρονικούς φακέλους για 2.250 άτομα».

Οι προηγούμενες συμβάσεις μέχρι και το 2017, ήταν σε αποδεκτά πλαίσια αφού οι συμβεβλημένοι γιατροί λάμβαναν 2.000 ευρώ για 200 επισκέψεις το μήνα.

«Αυτό που προβλέπουμε ότι θα συμβεί με ακόμη μεγαλύτερη επίταση θα είναι η έξοδος και άλλων γιατρών από την Ελλάδα. Μέχρι και το 2017 φύγανε στο εξωτερικό, από την περιοχή μας μόνο,  περίπου 1.800 γιατροί και δεν ήταν όλοι νέοι στο επάγγελμα, έχουν φύγει πολλοί στην ηλικία των 40 ή και 50 ετών για χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες και λίγοι για Αραβικές. Παλαιότερα οι γιατροί έβγαιναν στο εξωτερικό για να μετεκπαιδευτούν, για μεγαλύτερη εξειδίκευση, τώρα φεύγουνε για να κερδίζουν τα προς το ζην».

Σε αυτή την χειμαρρώδη συνέντευξη ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. καταλήγει: «Καταγγέλλουμε τον υπουργό κ. Ξανθό, γιατί δεν θέλησε καν να συζητήσει με τους εκπροσώπους του γιατρών. Είναι ο μόνος υπουργός Υγείας που δεν έχει ποτέ συζητήσει μαζί μας, κάτι που για παράδειγμα δεν ίσχυε για τον κ. Κουρουμπλή, υπουργό Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Σχεδιάζει αγνοώντας τους γιατρούς και το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Εμείς, με τον κ. Υπουργό, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε, εάν το επιδιώξει, μόνο σε δημόσιο διάλογο και θα τον ενημερώνουμε για τις θέσεις μας αποκλειστικά μέσω εγγράφων.

«Ας απαντήσουν από την κυβέρνηση, τα διπλάσια πλεονάσματα που επιτυγχάνουν στον κρατικό προϋπολογισμό, τι θα τα κάνουν, που αξίζει να διατεθούν αν όχι στην Υγεία».