Skip to main content

Κανείς δεν θέλει να έρθει στο ελληνικό χρηματιστήριο

Κανένας ξένος διαχειριστής δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή με την ελληνική αγορά εκτός από εκείνους που απέκτησαν μεγάλες θέσεις σε εισηγμένες.

Μόλις και μετά βίας προσεγγίζουν στα 490 εκατ ευρώ οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, μέχρι σήμερα, στο σχεδόν ανύπαρκτο, εξ αυτού του λόγου, ελληνικό χρηματιστήριο. Αν η εικόνα αυτή συνεχισθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις έως το τέλος του χρόνου, τότε το πιθανότερο είνςι ότι τα το όριο των 606 εκατ ευρώ, πέρυσι, πολύ δύσκολα θα σπάσει. Κι όλα αυτά, ενώ τη διετία 2013 – 2014 κάτι έδειχνε ότι θα αλλάξει. Τότε, το αντίστοιχο ποσό, είχε διαμορφωθεί στα 3,5 δισ.και μάλιστα με ανοδική τάση.

Τα δεδομένα, όμως, έκτοτε άλλαξαν. Τον Σεπτέμβριο φέτος, μάλιστα, σημειώθηκαν και οι πρώτες καθαρές εκροές. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν αυταπάτες, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως και ό,τι λεφτά μπήκαν από το εξωτερικό στο ελληνικό χρηματιστήριο πέρυσι και φέτος, προέρχονταν κυρίως από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πέρυσι και την πώληση του 51% του ΟΛΠ φέτος. Αρα, στην πραγματικότητα, «κανονικοί» αγοραστές δεν υπάρχουν.

Κι αυτό γιατί μετά από όλα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία την τελευταία διετία, κανείς μεγάλος ξένος διαχειριστής δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή με την ελληνική αγορά. Εκτός από εκείνους που έχουν αποκτήσει μεγάλες θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες, είτε κατά την τριετία 2012-2014 είτε κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και σήμερα ανησυχούν μήπως  χρειαστεί να στηρίξουν με νέο χρήμα τις θέσεις τους...