Skip to main content

Κανόνες στις 91 λαϊκές της Θεσσαλονίκης στην πώληση ψαριών

Συμμαχία Περιφέρειας – πωλητών για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην εικόνα και τη λειτουργία των λαϊκών, που επηρεάζει καταναλωτές κ.α.

Ευρεία σύσκεψη για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τόσο για τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, όσο και για τους δήμους και τους κατοίκους πέριξ των χώρων λειτουργίας των λαϊκών, πραγματοποιήθηκε χτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα επιτεύχθηκε συμφωνία τεσσάρων σημείων προκειμένου να βελτιωθεί δραστικά η δυσάρεστη εικόνα που εμφανίζουν οι λαϊκές εξαιτίας της πώλησης ψαριών και αλιευμάτων και στις 91 λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών και όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, αυτή ήταν η πρώτη από τις διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών, που θα ακολουθήσουν. Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με τις διαγραμμίσεις σε λαϊκές, με την ανανέωση των αδειών λειτουργίας, με τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των παράνομων πωλητών και με το διαγωνισμό για τις χημικές τουαλέτες.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 60 επαγγελματίες, που κυρίως εμπορεύονται ψάρια και αλιεύματα, ο πρόεδρος Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Ομόνοια», Λάζαρος Παυλίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Πρόοδος», Γιώργος Λαβιδάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών «Μακεδονία», Γιώργος Χρυσαφίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας και πρόεδρος  της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, Μιχάλης Χριστόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί  παράγοντες και επόπτες των λαϊκών αγορών.

Ο κ. Γιουτίκας κάλεσε τους επαγγελματίες και τους εκπροσώπους του κλάδου να συνδράμουν την προσπάθεια της Περιφέρειας και να απομονώσουν τους πωλητές που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής δυσφημώντας τον κλάδο.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία της λαϊκής, όσο και στην κατάσταση μετά το πέρας της λαϊκής, όταν δε γίνεται με σωστό τρόπο. Εγείρονται ζητήματα υγιεινής, δυσοσμίας, διαχείρισης των αποβλήτων (υποπροϊόντων) κτλ. Προκειμένου συνεπώς να προστατευτούν όσοι πωλητές εφαρμόζουν με συνέπεια τη σχετική νομοθεσία, επιχειρείται να μπει ένα πλαίσιο, για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες, τα προϊόντα να φτάνουν σε καλή κατάσταση στους καταναλωτές, να διευκολύνεται το έργο των συνεργείων καθαριότητας μετά τη λήξη της κάθε λαϊκής και να μην υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα από τους περίοικους.

Ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι πέρα από τις προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια για να βελτιωθεί η εικόνα των λαϊκών αγορών και να γίνουν πιο ελκυστικές για τους καταναλωτές πρέπει και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους.

Έπειτα από την αναλυτική ενημέρωση για τις προβλέψεις των νόμων σχετικά με την πώληση ψαριών και αλιευμάτων, τις προδιαγραφές διατήρησης των προϊόντων, των πάγκων και της χρήσης του πάγου, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στα εξής:

1. Οι πωλητές δεσμεύτηκαν ότι θα τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στους χώρους που καταλαμβάνουν στις λαϊκές, όπως και ότι θα προστατέψουν το επάγγελμά τους από τους αδιάφορους και όσους αρνούνται να συμμορφωθούν.

2. Οι κ.κ. Γιουτίκας και Χριστόπουλος θα επισκεφτούν τις επόμενες μέρες την ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας μαζί της για τη διαχείριση των υποπροϊόντων από την πώληση των ψαριών στις λαϊκές αγορές.

3. Ο κ. Γιουτίκας θα επικοινωνήσει με τους αντιδημάρχους Καθαριότητας όλων των δήμων προκειμένου να συνεργαστούν στην επιλογή του βέλτιστου τρόπου αποκομιδής και ανακύκλωσης των συσκευασιών από φελιζόλ που χρησιμοποιούν οι πωλητές ψαριών.

4. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προμηθεύσει τους επαγγελματίες σε κάθε λαϊκή με μικρές δεξαμενές όπου θα μεταφέρουν τα δύσοσμα απόνερα, τα οποία συνηθίζουν έως τώρα να ρίχνουν στα φρεάτια των δρόμων.

«Οι επαγγελματίες έδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν με την Περιφέρεια. Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν πωλητές που δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, τη λειτουργικότητα και τη διατήρηση των λαϊκών αγορών ως ενός  ισχυρού θεσμού, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τόνισαν ότι θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κακώς κείμενων. Τους διαβεβαιώσαμε ότι θα είμαστε σταθεροί αρωγοί τους σε αυτή την προσπάθεια και ήδη τους ενημερώσαμε ότι προχωρούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο εξής οι έλεγχοι θα ενταθούν και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται. Η λειτουργία των λαϊκών αγορών έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και η Περιφέρεια έχει σχέδιο για να τις αναβαθμίσει και να τις καταστήσει εφάμιλλες των υπαίθριων αγορών, που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.