Skip to main content

Κανονισμοί ποδοσφαίρου: Αλλαγές στον καταλογισμό παράβασης για χέρι

Η IFAB ανακοίνωσε αλλαγές στον καταλογισμό παράβασης σε χέρι για τη σεζόν 2020-21, αλλάζοντας και το πρωτόκολλο VAR - Αναθεώρηση και για το οφσάιντ

To Διεθνές Συμβούλιο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου (IFAB) ενέκρινε αλλαγές για την αγωνιστική περίοδο 2020-21, που αφορούν την παράβαση για χέρι, ενώ αλλάζει και το πρωτόκολλο του VAR, με την αναθεώρηση για το οφσάιντ να έρχεται μελλοντικά.

Αναφορικά με τι θα ισχύει, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι "το τυχαίο χέρι από έναν επιτιθέμενο παίκτη θα πρέπει να τιμωρείται μόνο αν οδηγεί σε γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για τον παίκτη ή και την ομάδα του να σκοράρει. Για τον προσδιορισμό της ποινής για χέρι, ο βραχίονας σταματά στο κάτω μέρος της μασχάλης".

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ορισμένα τέρμα που επιτεύχθηκαν φέτος και δεν μέτρησαν, την επόμενη σεζόν θα πρέπει να μετράνε κανονικά. Μένει βέβαια να δούμε και την εφαρμογή της αλλαγής στην πράξη από τους διαιτητές.

Παράλληλα, δίνονται συστάσεις προς τους πιστοποιημένους διαιτητές VAR, ούτως ώστε να κάνουν χρήση της τεχνολογίας, για να περιορίζονται τα λάθη. Για παράδειγμα, στην Premier League δεν γίνεται χρήση του μόνιτορ από τους διαιτητές του αγώνα και ο μόνος που βλέπει τις επίμαχες φάσεις είναι ο διαιτητής VAR. Είναι μια... πατέντα αγγλική, που τη διαφοροποιεί απ' όλες τις άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το Video Assistant Referee.

"Συμφωνήθηκε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει περισσότερη ευρύτητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως, για παράδειγμα, η πρόσβαση στις συνομιλίες μεταξύ διαιτητών των αγώνων κατά την αναθεώρηση, αλλά ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της επικοινωνίας με σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης της διαδικασίας εξέτασης και της τελικής απόφασης του διαιτητή", τονίζεται από την πλευρά της IFAB.

Όσον αφορά στο θέμα του οφσάιντ, που προκαλεί και πολλές συζητήσεις, συμφωνήθηκε ότι η θεμελιώδης φιλοσοφία του οφσάιντ είναι προς εξέταση προκειμένου να ενθαρρυνθεί το επιθετικό ποδόσφαιρο. "Συνεπώς συμφωνήθηκε περαιτέρω ότι ο κανονισμός για το οφσάιντ θα πρέπει να αναλυθεί και να αναθεωρηθεί με σκοπό να προταθούν δυνητικά αλλαγές που να αντικατοπτρίζουν αυτή τη φιλοσοφία", αναφέρει το Συμβούλιο.