Skip to main content

Κάνουν… come back οι Ρώσοι τουρίστες στη Βόρεια Ελλάδα

Αυξημένες οι προκρατήσεις από 10 έως 50% ανάλογα με τον προορισμό - Το προφίλ των Ρώσων τουριστών – Έμφαση στα all inclusive ξενοδοχεία

Την ώρα που οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις έχουν σημάνει καμπανάκι… ανησυχίας  για τους εμπλεκομένους στον ελληνικό τουρισμό, οι Ρώσοι τουρίστες φαίνεται να επανακάμπτουν ρίχνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στα νησιά του Αιγαίου.  

Η αυξημένη ζήτηση αποδίδεται στο γεγονός πως πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν τις περυσινές τιμές ή αυξημένες κατά 3-5%, στη σχετική σταθερότητα της ισοτιμίας του ευρώ, αλλά και στην αύξηση της προσφοράς των τουρ οπερέιτορ του αριθμού των ξενοδοχείων, με το σύστημα all inclusive.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν το Μάϊο να κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική, στην Πιερία αλλά και στη Καβάλα, εξαιτίας των ελκυστικών τιμών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία.

Σημειώνεται πως η Χαλκιδική, πέρυσι, υποδέχτηκε περίπου 87.000 Ρώσους τουρίστες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς πέρα από τις προκρατήσεις, υπάρχουν και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που αλλάζουν τα δεδομένα.

Αναφορικά με το σύνολο της χώρας εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. τουρίστες καταγράφοντας θετική δυναμική έναντι του 2018, οπότε 850.000 Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν την Ελλάδα.

Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται και για τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, καθώς υπάρχουν  εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς περιοχές στα δύο νησιά που λειτουργούν ως δέλεαρ για τους Ρώσους τουρίστες. Μάλιστα τις ημέρες του Πάσχα, η Θάσος επελέγη από Ρώσους, κυρίως, αλλά και Ρουμάνους, με αποτέλεσμα η πληρότητα σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού να αγγίζει το 100%.  

Ενδεικτικά της κινητικότητας είναι και τα στοιχεία της  Ένωσης Ρώσων  tour operators, ATOR, σύμφωνα με τα οποία οι προκρατήσεις στην Ελλάδα καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη, ενώ ανάλογα με τον προορισμό, η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 10% έως 50%.

Για διπλάσιο αριθμό κρατήσεων σε σύγκριση με την περίοδο προκρατήσεων του 2018 κάνει λόγο η TUI Ρωσίας, ενώ η Mouzenidis Travel καταγράφει αύξηση των προκρατήσεων για Ελλάδα της τάξης του 25%.

Εκτιμάται πως οι πρόωρες κρατήσεις αποφέρουν ένα όφελος της τάξης του 10-12% στους Ρώσους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των Ρώσων που επισκέφθηκαν το 2018 την Ελλάδα για διακοπές διακινήθηκαν από Ρώσους τουρ οπερέιτορ, με πακέτα διακοπών που περιλάμβαναν μεταφορές. Παραδοσιακά, ο μεγαλύτερος όγκος Ρώσων τουριστών κατευθύνεται σε περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, στο πλαίσιο τσάρτερ πτήσεων.

Το προφίλ των Ρώσων τουριστών

Οικογενειάρχες με παιδιά είναι, κατά κύριο λόγο, οι Ρώσοι τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα άνω των εξήντα ετών που ταξιδεύουν με προορισμό τη χώρα μας.

Συνήθως οι Ρώσοι επιλέγουν ξενοδοχεία all inclusive τεσσάρων και πέντε αστέρων με τη μέση διάρκεια διακοπών να ανέρχεται σε 7 έως 12 ημέρες.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι περιπτώσεις Ρώσων, που νοικιάζουν βίλες, κυρίως στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής για περισσότερο από ένα μήνα. Στις περιπτώσεις αυτές ζητούν η βίλα να έχει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερες ανέσεις. Μάλιστα αν μείνουν ευχαριστημένοι το συστήνουν και σε άλλους φίλους τους ή επανέρχονται οι ίδιοι την επόμενη χρονιά.

Οι ιδιοκτήτες θέλοντας να συνεχίσουν να αποτελούν τα εξοχικά τους δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των Ρώσων τουριστών, δεν φείδονται, συχνά και σε γενναίες επεμβάσεις στα ακίνητα τους.   

Στο μεταξύ, μία νέα τάση που αρχίζει να καταγράφεται την τρέχουσα τουριστική σεζόν είναι οι Ρώσοι που αναζητούν καταλύματα χαμηλότερου κόστους, όπως διαμερίσματα και ξενοδοχεία στις κατηγορίες δύο και τριών αστέρων. Οι επισκέπτες αυτοί συνήθως προτιμούν δραστηριότητες στην ύπαιθρο καθώς και να εξερευνήσουν μόνοι τους τη χώρα. Κατά συνέπεια επιλέγουν χαμηλό κόστος διαμονής όχι για να αποφύγουν τα έξοδα, αλλά, κυρίως, επειδή επιδιώκουν να ταξιδέψουν περισσότερο στην Ελλάδα.