Skip to main content

Φωτιά στο Βιολογικό του ΑΠΘ - Απεγκλωβισμός φοιτήτριας(φωτο + vid)

Επιχείρηση της πυροσβεστικής με 9 οχήματα και 35 άτομα. Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα. Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν δύο πυροσβέστες.

Φωτιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 9.00 το πρωί στο κτήριο όπου στεγάζεται το βιολογικό τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόμενοι στο τμήμα διαπίστωσαν την ύπαρξη καπνών που προήλθαν από το υπόγειο του κτηρίου, όπου υπάρχει ένας διανομέας ρεύματος. Μαρτυρίες αναφέρουν πως ακούστηκε ένας κρότος περίπου στις 9.15.

Στο σημείο έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής με 9 υδροφόρα και άλλα ειδικά οχήματα και 35 άτομα. Μετά τις 11.00, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπασαν τζάμια για να φύγουν οι καπνοί, οι οποίοι είχαν εξαπλωθεί μέχρι την ταράτσα του οκταώροφου κτηρίου, εμποδίζοντας την ορατότητα και καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των πυροσβεστών. Έτσι, κατάφεραν λίγο πριν τις 11.30 πμ να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στο συγκεκριμένο σημείο και είμαστε στο στάδιο της αποκάθαρσης», τόνισε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο πυροσβεστικός διοικητής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης.

 

Νωρίτερα, μία 28χρονη υποψήφια διδάκτωρ του ΑΠΘ εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που προκλήθηκε από τη φωτιά με αποτέλεσμα να εμφανίσει προβλήματα δύσπνοιας και να μεταφερθεί ημιλιπόθυμη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρσάμης, η κοπέλα απεγκλωβίστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με πληροφορίες του είναι καλά στην υγεία της. «Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ενημερωθήκαμε για άτομο που ήταν στο κτήριο του Φυσικομαθηματικού. Λόγω επικοινωνίας που υπάρχει στα υπόγεια, είχαμε καπνό και στα δύο κτήρια. Ήταν άνδρας εργαζόμενος και απομακρύνθηκε και αυτός χωρίς πρόβλημα», πρόσθεσε ο υποστράτηγος.

Όπως ανέφερε, ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν και δύο πυροσβέστες οι οποίοι ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και την ιατρική υπηρεσία της Πυροσβεστικής. Ο ένας εκ των δύο μεταφέρθηκε προληπτικά στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Από πλευράς του, ο Αντιπρύτανης Θεόδωρος Λαόπουλος ευχαρίστησε την Πυροσβεστική για τη μεγάλη, έγκαιρη και αποτελεσματική της κινητοποίηση. «Η Πυροσβεστική έκανε εξαιρετική δουλειά», τόνισε. «Οι συνάδελφοι και οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν όλοι. Η έξοδος κινδύνου λειτούργησε. Ο μηχανισμός λειτούργησε, όπως πρέπει να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε προσθέτοντας ότι τώρα το πανεπιστήμιο πρέπει να δει τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Στο κτήριο υπήρχαν μόνο οι φύλακες. Δεν έχουμε γνώση αυτή τη στιγμή και δεν έπρεπε να ήταν κανένας άλλος. Δεν ξέρουμε να ήταν κανείς μέσα στο κτήριο. Εξάλλου στο υπόγειο είναι μόνο αποθήκες», επισήμανε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα ενώ σημείωσε πως ευτυχώς λόγω εορτών δεν υπήρχε πολύς κόσμος στο κτήριο.

Το κτήριο του Βιολογικού έχει εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας. Στο υπόγειο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά πλην του διανομέα ρεύματος, στεγάζονται κάποια εργαστήρια ενώ υπάρχει και αρχειακό υλικό.