Skip to main content

Απαγόρευση καπνίσματος στη Θεσσαλονίκη: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Το ένατο ερώτημα του debate της Voria.gr αφορά την καταστρατήγηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Το ένατο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά την καταστρατήγηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Κάπνισμα: Θα ανασάνει η πόλη επί της δικής σας δημαρχίας;

Χάρης Αηδονόπουλος
Θα πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι με τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Άλλωστε ως γιατρός γνωρίζω τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Σπύρος Βούγιας
Εδώ η απάντηση είναι θεωρητικά εύκολη, γιατί θέλουμε αλλά και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Το δύσκολο, όμως είναι ο έλεγχος, τη στιγμή που η δημοτική αστυνομία δεν έχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να ελέγχει συστηματικά τους παραβάτες. Έτσι, αρχίζει ένα γαϊτανάκι επιλεκτικών ελέγχων, καχυποψίας και παραβατικότητας που ευνοεί φαινόμενα διαφθοράς και μη ισονομίας και, τελικά, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Επομένως, ένας από τους πρώτους μας στόχους θα είναι ο τριπλασιασμός  του σημερινού αριθμού των δημοτικών αστυνομικών, ώστε να μην περιορίζονται μόνο στον έλεγχο της στάθμευσης αλλά και στις άλλες σοβαρές παραβάσεις του νόμου, όπως είναι το κάπνισμα.

Αντώνης Γαζάκης
Σίγουρα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθένα σε έναν καθαρό δημόσιο χώρο, χωρίς την υποχρέωση να υφίσταται τον καπνό του άλλου. Να επισημάνουμε επίσης ότι το κάπνισμα στους χώρους εστίασης πρώτα απ’ όλα βλάπτει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που βρίσκονται υποχρεωτικά τόσες ώρες εκεί. Από την άλλη, δεν είμαστε σίγουροι αν τα πρόστιμα και το κυνηγητό είναι ο κατάλληλος τρόπος. Ίσως θα μπορούσε να δίνεται η επιλογή στα καταστήματα να λειτουργήσουν ως καπνιστών ή μη, σε συνδυασμό με κίνητρα για όσα γίνουν μη καπνιστών. Για να πούμε την αλήθεια, το σχήμα μας είναι νέο και πολύ δημοκρατικό και δεν έχει ακόμα αποφασίσει συλλογικά τη στάση του σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισοτιμία στην επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.  

Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Είμαι καπνιστής. Όμως αναγνωρίζω ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η υγεία όσων δεν καπνίζουν, των παιδιών, με εφαρμογή του νόμου.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Προφανώς και θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε άλλη συζήτηση αποτελεί πλεονασμό.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Θέση μου είναι πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί με κάθε τρόπο. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών, των καπνιστών συμπεριλαμβανομένων και σε τελική ανάλυση ένδειξη πολιτισμού, επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης.
Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία κατάσταση που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, με το άμεσο κόστος του καπνίσματος να ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 – 1,7% του ΑΕΠ).
Εφαρμογή του νόμου χωρίς έλεγχο και επιβολή ποινής/προστίμου δε νοείται.
Σε ό,τι με αφορά θα τηρήσω το νόμο και εάν από θέση ευθύνης απαιτηθούν δικές μου ενέργειες, θα κινηθώ σύμφωνα με αυτόν. Πέραν όμως αυτών των αυτονόητων ενεργειών, κρίσιμο ζήτημα είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς για τις βλαπτικές συνέπειες της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

Γιάννης Κούτρας
Το δικαίωμα των μη καπνιστών στον καθαρό αέρα είναι αδιαπραγμάτευτο και η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους απαραίτητη για την προστασία όλων μας, καπνιστών και μη. Η λύση βέβαια δεν είναι η καταστολή και τα αστυνομικά μέτρα αλλά η διαμόρφωση χώρων για τους καπνιστές και η καλλιέργεια συνείδησης αλληλεγγύης και σεβασμού των άλλων.

Μάκης Κυριζίδης
Το αν καπνίζουμε είναι προσωπική μας υπόθεση. Το που καπνίζουμε είναι θέμα της κοινωνίας, είναι θέμα πολιτισμού. Επομένως καπνίζουμε εκεί που δεν ενοχλούμε τους μη καπνίζοντες. Στους ανοιχτούς χώρους και όπου επιτρέπεται από το νόμο. Θα δουλέψουμε με τα καταστήματα της πόλης που θα σηκώσουν το βάρος της απαγόρευσης και θα πετύχουμε τη συναίνεση και την εφαρμογή του νόμου, ακόμα και χωρίς αστυνόμευση. Γιατί το να αποτυγχάνεις να εφαρμόσεις το νόμο με καταστολή κάνει διπλό κακό και αποτέλεσμα δεν φέρνεις και “εκπαιδεύεις” τους πολίτες στην αυθαιρεσία και το “δίκαιο” του πονηρού.

Πέτρος Λεκάκης
Θα τηρηθεί ο νόμος. Βέβαια για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος πρέπει να υπάρχει και το απαιτούμενο προσωπικό και για αυτό ζητούμε ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κατερίνα Νοτοπούλου
Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Για να συμβεί αυτό βέβαια δεν αρκεί η προσωπική βούληση της δημάρχου και μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να υπάρξει συνέργεια της δημοτικής αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία και κυρίως θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το πώς θα λειτουργήσουν τα πράγματα. Είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα με την κατάληψη δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, οπότε νομίζω πως μπορούμε να φανταστούμε τι «εναλλακτικές» θα σκεφτούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων για τους καπνιστές πελάτες τους.

Γιώργος Ορφανός
Ο δήμαρχος οφείλει να τηρεί τους νόμους. Σήμερα υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Αν εκλεγώ δήμαρχος, θα σεβαστώ και θα ακολουθήσω αυτά που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Γιώργος Ρακκάς
Είμαι απαισιόδοξος, γιατί, όπως με την οδηγική συμπεριφορά, το παρκάρισμα, την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τις μουτζούρες στους τοίχους, έτσι και με το κάπνισμα: Είναι πρωτίστως ζητήματα παιδείας και συμπεριφοράς. Άρα μιλάμε για βαθιές αλλαγές σε επίπεδο πολιτισμού. Ωστόσο, ο τοπικός νομοθέτης μπορεί να τις διευκολύνει. Για παράδειγμα, τα μαγαζιά που έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα και το τηρούν θα έπρεπε να έχουν μειωμένα δημοτικά τέλη, γιατί φροντίζουν περισσότερο για την υγεία των θαμώνων τους.

Νίκος Ταχιάος
Δεσμεύομαι ότι εφόσον εκλεγώ, θα φροντίσω να τηρηθούν οι διατάξεις που προβλέπει ο νόμος σ’ ότι αφορά το κάπνισμα και θα υπάρχει ίση μεταχείριση στην εφαρμογή του. Η εφαρμογή των κανόνων θα είναι καθολική. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως  δεν εφαρμόζονται οι νόμοι ή  εφαρμόζονται κατά περίπτωση και έτσι δίνεται η αίσθηση ότι ο ίδιος νόμος δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Αν όλοι οι καταστηματάρχες, ξέρουν ότι θα γίνονται έλεγχοι και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όλους τους παραβάτες ανεξαιρέτως, τότε κανείς τους δεν θα έχει λόγο να μην τηρήσει τις σχετικές διατάξεις.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Στην προστασία της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται αδιαφορία και αναστολή επιβολής του νόμου που υποστηρίζει τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας και γι’ αυτό αποτελεί αναγκαιότητα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και η επιβολή προστίμων από τη δημοτική αστυνομία, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ. Το επιβάλλει και η ανάγκη προστασίας των καταστημάτων που εφαρμόζουν τον νόμο. Σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Κοζάνη ο νόμος εφαρμόζεται. Γιατί να μην μπορεί να εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη;

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Θα εφαρμόσουμε το νόμο, θα κάνουμε ό, τι προβλέπεται. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν λειτουργούμε τιμωρητικά. Δεν θέλουμε λουκέτα σε μια αγορά που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Ούτε ασφαλώς από την άλλη πλευρά θα αφήσουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη απέραντο καπνιστήριο. Αν δούμε πως υπάρχει επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά από κάποιους, παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα.