Skip to main content

«Καποδίστριας ΙΙ» και για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις

Αναγγελία της υπουργού Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας ημερίδας για την Αγρότισσα, που πραγματοποιείται στα Καμένα Βούρλα.
«Καποδίστρια ΙΙ» στις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών προανήγγειλε η υπουργός Τροφίμων Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας ημερίδας για την Αγρότισσα, που εξελίσσεται στα Καμένα Βούρλα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή που μελετά το συγκεκριμένο θέμα και ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν παράλληλα με τον «Καποδίστρια» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο οι αγροτικοί σύλλογοι όσο και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα δομηθούν πλέον σε επίπεδο νέου δήμου. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, σημείωσε με έμφαση το ρόλο της αγρότισσας, τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην οικογένεια, ενώ υπογράμμισε πως πολιτική του Υπουργείου είναι «να απελευθερωθούν σε όλα τα επίπεδα οι δυνατότητες που έχει η Ελληνίδα αγρότισσα». Παράλληλα, προσδιόρισε τις προτεραιότητες του Υπουργείου για τις αγρότισσες στα «αυτονόητα δικαιώματα».

Επανέλαβε την αλλαγή του τίτλου του Υπουργείου σε Υπουργείο Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης, σηματοδοτώντας -όπως υπογράμμισε- τη στροφή του Υπουργείου στα τρόφιμα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στην ύπαιθρο, την εργατική και ασφαλιστική κατοχύρωσή τους και την κατοχύρωση της επαγγελματικής τους δράσης. Σημείωσε, δε, ιδιαίτερα τη διασφάλιση των γυναικών σε θέματα υγείας, αφού, όπως επεσήμανε, «οι μελέτες έχουν δείξει πως έχουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση στον οργανισμό τους από φυτοφάρμακα και λιπάσματα».

Ανεργία στην ύπαιθρο
Η υπουργός αναφέρθηκε και στην ενδοοικογενειακή βία, καλώντας τις γυναίκες της υπαίθρου «να σπάσουν τη σιωπή τους για τη συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στην οικογένεια και τη γυναίκα» και προανήγγειλε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την ίδρυση φορέων «όπου μπορεί η γυναίκα να καταδώσει (σσ. «και το εννοώ αυτό», όπως τόνισε) τη βία σε βάρος του παιδιού της και της οικογένειάς της», συμπληρώνοντας ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία στην κοινωνία, που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, και αυτό πρέπει να το καταγγείλουμε». Η κα Μπατζελή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία που πλήττει την ελληνική ύπαιθρο και στο άγχος της κάθε οικογένειας, «δείχνοντας», ωστόσο, προς την κατεύθυνση αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επενδύσεων.

«Δεν θα κριθούμε από τη διαχείριση του κάθε κωδικού του προϋπολογισμού», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Θα κριθούμε από το πώς δημιουργούμε παραγωγή, παραγωγικές επενδύσεις και πώς ενισχύουμε τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων». Αναφερόμενη στο θέμα των ενισχύσεων, υπογράμμισε ότι αυτές θα καταβληθούν μόνο στις περιοχές εκείνες, όπου έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και έχει γίνει έλεγχος από τα κοινοτικά όργανα. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι μεγάλο το κόστος για την εθνική οικονομία, για να συζητάμε άλλους τρόπους», υπογράμμισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι «αυτή την περίοδο δίνεται μια μεγάλη μάχη, για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε.».

Σε δηλώσεις της επαναβεβαίωσε την αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σημειώνοντας ότι θα εξασφαλιστούν τα χρήματα που είναι για τους παραγωγούς καπνού και τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογο, έτσι ώστε να περικοπούν τα χρήματα από τις υποσχέσεις που είχε δώσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, σε δημάρχους ανά την Ελλάδα για διάφορα έργα. Στην πανελλήνια συνάντηση μετείχαν αγρότισσες απ΄ όλη την Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητούνται σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με επιμέρους τομείς υγείας, παιδείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας των γυναικών με ιδιαίτερες αναφορές στους γυναικείους συνεταιρισμούς, και στις πρωτοβουλίες των γυναικών.